В китайската кухня се готви предимно с кълнове. Снимка: istock
Ако обичате китайската кухня вероятно сте опитвали ястия с бамбукови кълнове. Те са широко разпространени в азиатския начин на хранене и присъстват в редица гозби с месо и зеленчуци. Не само, че придават страхотен вкус на ястията, но бамбуковите кълнове притежават фантастични качества и свойства, които влияят положително на здравословното състояние и желанието да отслабнем.
Бамбуковите кълнове са много богати на фибри и същевременно бедни на калории. Можете да си хапвате на воля от тях без угризения, защото няма да натоварят общия ви калориен прием. Фибрите и сложните въглехидрати в тях подпомагат топенето на мазнините и правят отслабването по-лесно. Освен това засищат за дълго.
Една от най-съществените ползи от бамбуковите кълнове е способността им да потискат образуването и деленето на ракови клетки. Те съдържат множество антиоксиданти и активни вещества, които имат противовъзпалителен и противораков ефект. Свързват се със свободните радикали и потискат влиянието им върху тъканите.
Бамбуковите кълнове подобряват имунитета и повишават защитните сили на организма благодарение на многото витамини и минерали в състава им. Сред тях са витамин С, А, В6, Е, фолати, цинк, манган, фосфор, желязо, калий, мед. Цялата тази изключителна палитра от микроелементи подсилва имунната система и ѝ помага да противодейства на всякак атаки на външни патогени.
Заради богатото си наличие на фибри бамбуковите кълнове стимулират движенията на червата и подхранват полезните бактерии в тях. Фибрите са естествен пребиотик, който подобрява количеството и качеството на полезните бактерии, като това не само прави храносмилането и усвояването на храната по-качествено, но и засилва допълнително имунитета.
Бамбуковите кълнове са полезни за нормализиране на цикъла. Отново заради наличието на фибри, антиоксиданти, фолиева киселина и витамини те са чудесен начин да балансирате редовността на менструацията.
Тъй като в бамбуковите кълнове се съдържат витамин С, антиоксиданти и високи нива на калий, това ги прави полезни в контрола на кръвното налягане. Редовната консумация на бамбукови кълнове понижава сърдечносъдовия риск и вероятността от инфаркти и инсулти.
Високият холестерол е още един рисков фактор за сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Бамбуковите кълнове имат положително действие и в тази област. Фибрите и антиоксидантите в тях съдействат за поддържането на холестерола в оптимални стойности.