Бадемовото масло съдържа много минерали и витамини. Снимка: istock
Бадемовото масло е един прекрасен продукт, който можете да използвате в приготвянето на ястията си. По текстура наподобява фъстъченото масло, заради което някои го наричат бадемов тахан. То има превъзходни хранителни и вкусови качества, текстурата му е гладка и кремообразна, а хранителният състав повече от здравословен.
Бадемовото масло от цели смлени бадеми е един прекрасен начин да си набавите полезни протеини, мазнини, фибри. То е източник на дълготрайна енергия, усещане за ситост и способност да потиска глада.
Мазнините и протеините в бадемовото масло са полезни за сърцето, тъй като намаляват холестерола и понижават риска от образуване на плаки по съдовете, причиняващи запушвания и стеснения. Освен това бадемовото масло е наситено с антиоксиданти, които дават допълнителен противовъзпалителен ефект, важен за сърдечносъдовото здраве.
Бадемовото масло е един от най-добрите източници на ценните минерали калций, желязо, натрий, калий, магнезий, мед, манган. В него се съдържат още витамин Е и витамини от група В, сред които особено важните за нервната система, мускулите и деленето на клетките фолати.
Едни от най-здравословните и ценни за сърдечносъдовата система мазнини са мононенаситените мастни киселини. Техни представители са омега-3 и омега-6 мастните киселини. С тяхна помощ се намаляват възпаленията, причинени от свободните радикали, което се отразява благотворно на риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.
Бадемовото масло съдържа множество фибри, които са полезни за храносмилателната и отделителната система. Стимулират движенията на червата, детоксикират дебелото черво и целия организъм, контролират нивата на кръвната захар и холестерола, оставят дълготрайно усещане за ситост и енергия. Фибрите са много ценни и за имунната система, тъй като подхранват полезните бактерии в организма, а от тяхното добро състояние зависи и имунитетът.