Навици, неочаквано водещи до диабет

Ежедневните ви привички могат да са причина за повишен риск от опасното заболяване

16.08.2024г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Навици, неочаквано водещи до диабет.Снимка: istock

Навици, неочаквано водещи до диабет.Снимка: istock

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, които могат да влошат качеството на живот и да скъсят продължителността му. Много са факторите, които влияят върху повишаването на риска от диабет, като някои навици в ежедневието също могат да го повишат. За тези ежедневни навици може и изобщо да не подозирате, но те оказват влияние.

Ето кои са навиците, които неочаквано могат да доведат до диабет. 

Избягвате кафето 

Кафето в големи количества е вредно заради високото съдържание на кофеин. Но ако пиете по една или две чаши чисто черно кафе на ден, това може да ви предпази от диабет. Кофеинът е мощен антиоксидант, който потиска възпаленията, стимулира секрецията на инсулин и подобрява чувствителността на клетките към него, което прави усвояването на глюкозата по-качествено.

Лоши комбинации в храните 

Когато комбинирате няколко храни, съдържащи въглехидрати, това повишава риска от диабет, защото повишава и кръвната захар. Дори да се стараете да се храните здравословно и да наблягате на плодовете и зеленчуците, това също може да не е достатъчно добра идея. Плодовете са много богати на естествени захари. Същото важи и за някои зеленчуци, съдържащи нишесте. Когато комбинирате няколко от тези компонента, кръвната захар скача.

Не се движите, не спортувате 

Заседналият начин на живот повишава риска от диабет. Колкото повече натоварвате мускулите си и ги поддържате в работещ режим, толкова по-качествено се усвоява и разгражда глюкозата, тъй като тя е основното „гориво“ за тялото ни. Ако се движите повече в ежедневието си, ходите пеша, използвате стълбището, а не асансьора, ограничавате използването на транспорт, всичко това ще окаже положително влияние върху риска от диабет.

Свързани статии

Не включвате пробиотични храни

Храните, които съдържат естествени пробиотици, като ферментиралите продукти например, са много полезни в превенцията на диабет. Сред тях са киселото мляко, киселите краставички, туршиите по възможност без добавена захар в маринатата. Пробиотичните бактерии в тях са изключително добър хранителен източник за чревната флора. Регулирането на храносмилането и обмяната на веществата е ключово за намаляване риска от диабет.

Свързани статии

Недостиг на витамин D

Витамин D е много важен елемент в превенцията на диабет. За да си го набавите е важно да се излагате на слънце, без да прекалявате. Достатъчното количество витамин D в организма е важно за синтеза на серотонин, за усвояването на редица елементи, включително калций, както и за подобряването на функциите на ендокринната система. Добрият баланс в хормоните е важен за намаляването на риска от диабет.

Свързани статии

Коментирай