Пробиотични храни за здрава чревна флора

Съдържат естествени пробиотици и пребиотици

02.08.2024г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Кефирът е ферментирала млечна напитка. Снимка: istock

Кефирът е ферментирала млечна напитка. Снимка: istock

Чревната флора е съставена от милиарди пробиотични бактерии, някои наричани добри, други лоши бактерии. Без значение как ги наричаме, функциите на добрите и лошите бактерии в нашите черва са многобройни. Тяхното състояние и баланс зависят до голяма степен от храната, която консумираме. Полезните храни за чревния микробиом допринасят за поддържане на баланса между добрите и лошите бактерии, което предпазва от заболявания, възпаления, стимулира имунната система, метаболизма, разграждането и усвояването на хранителните вещества, витамините и минералите.

Чревният микробиом се подхранва най-добре от пробиотиците. Те се съдържат в някои храни по естествен път, най-често заради ферментационните процеси, през които тези храни преминават. Но освен ферментиралите храни има и други, които съдържат естествени пробиотици, подхранващи чревната ни флора.

Кои са пробиотичните храни за здрава чревна флора, които да консумирате по-често?

Свързани статии

Кисело мляко 

Киселото мляко е прекрасен източник на пробиотични бактерии. Естествените ферментационни процеси, през които млякото преминава, докато достигне „киселата“ си форма го обогатява с милиарди полезни бактерии, от които червата ни се нуждаят. Пробиотичните бактерии в киселото мляко стимулират функциите на чревната флора, подобряват деленето на клетките в микробиома, стимулират имунната система, усвояването на хранителните вещества. Киселото мляко има и свойството да облекчава редица стомашно-чревни оплаквания, включително подуване, газове, тежест в корема. То има и детокс ефект.

Кисело зеле 

Киселото зеле е изключително богато на пробиотични бактерии. То се счита за пробиотична храна заради ферментиралия си характер. Богато е на полезни бактерии, които обогатяват и подхранват тези в червата ни. Редовната консумация на кисело зеле допринася за здрава храносмилателна и имунна система.

Недоузрели банани 

Добре узрелите банани са по-богати на захари от недоузрелите. Леко зелените банани са изключително наситени с пробиотични бактерии, които подхранват червата. Недоузрелите банани са богати не само на пробиотични бактерии, но и на пребиотици благодарение на множеството фибри в тях. Те играят допълнителна важна роля в подхранването на чревната флора.

Свързани статии

Кефир 

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която е много богата на пробиотични бактерии. В кефира се съдържат пробиотици и дрожди, които спомагат за размножаването и устойчивостта на бактериалните колонии в червата. Кефирът помага за баланса между добрите и лошите бактерии в чревната флора, като така се осигурява добро храносмилане, потискане на възпаленията и стимулиране на всички процеси в организма.

Чесън 

Чесънът е пробиотична храна, която има и противовъзпалителен и антибактериален характер. Множеството му функции подобряват цялостно работата на червата, но и на всички останали системи в организма. Редовната консумация на чесън предпазва от хронични заболявания, подобрява имунитета, помага за по-лесното справяне с инфекции и вируси, стимулира размножаването на бактериите в чревната флора и деленето на клетките в тъканите. Чесънът е и източник на пребиотици, тъй като съдържа фибри и антиоксиданти.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 месец )