Защо изварата е полезна за отслабване и цялостно здраве

Има много причини да наблегнете на изварата в храненето, всички те здравословни

28.07.2024г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Защо изварата е полезна за отслабване и цялостно здраве.Снимка: istock

Защо изварата е полезна за отслабване и цялостно здраве.Снимка: istock

Изварата е един от най-полезните продукти в отслабването. Освен че стимулира редуцирането на мазнините, тя подобрява и цялостното здраве. В изварата се срещат множество ценни хранителни вещества, макро- и микроелементи, които подобряват здравословното състояние, стимулират редица процеси в организма и са полезни в отслабването. 

Изварата е подходяща за вашата диета, защото е по-бедна на калории от сиренето и кашкавалите, но същевременно има висока хранителна стойност благодарение на по-високото съдържание на протеини и по-бедното наличие на мазнини. Заедно с тях изварата съдържа и много добри количества минерали и витамини. 

Свързани статии

Защо изварата е полезна за отслабване и цялостно здраве?

Високо съдържание на протеини 

Изварата съдържа завидно количество протеини за сметка на наситените мазнини, което я прави предпочитан млечен продукт от повечето трениращи хора. Мазнините добавят излишни калории към храненето, пречат на отслабването и развитието на мускулната маса. Въпреки че мазнините имат своето значение за организма, с тях не трябва да се прекалява. Ето защо изварата е един прекрасен начин едновременно да добавите протеини към храненето, да ограничите мазнините и калориите, и да си набавите съдържащите се в млечните продукти калций, минерали и витамини. 

Поддържа стабилна кръвна захар 

За да отслабнете е много важно да се стараете да поддържате кръвната си захар стабилна. Това важи не само за страдащи от диабет и свързаните с него състояния, но и за всички, които се опитват да намалят мазнините в тялото си и да запазят теглото си. Отслабването се случва по-лесно, ако се предпазвате от резки скокове и спадове в нивата на кръвната захар. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е есенциално за редуцирането на мазнините, енергията в тялото и поддържането на усещане за ситост. 

Богат източник на минерали 

Калцият е много важен минерал за синтеза на костно вещество. Той отговаря и за процесите на кръвосъсирване. Калцият се среща в доста добри количества в изварата, което я прави изключително полезна. В изварата се съдържа и фосфор, който също има голямо значение за костната плътност, тъй като си взаимодейства с калция и съдейства за образуването и заздравяването на костите. 

В изварата се съдържат още минералите цинк, калий, желязо, които играят важна роля в процесите на имунната система, синтеза на кръвни клетки, преноса на кислород и хранителни вещества към тъканите, намаляват възпалението, стимулират регенерирането на клетките. 

Свързани статии

Богат източник на витамини от група В и витамин D

Витамин D се среща в повечето млечни продукти. В изварата е в завидни количества и това е добра новина, тъй като той спомага за усвояването на калция и прави влиянието му по-качествено. Витамин D има важна роля в контрола на теглото и отслабването, както и за регулиране механизмите на настроението. 

Комбинацията от калций и витамин D е полезна и за намаляване риска от рак на гърдата. Поддържането на стабилни количества от двете вещества в тялото осигурява по-качествена трансформация на хормоните и намалява общото възпаление в организма. Това от своя страна ограничава и риска от злокачествени изменения в тъканите на гърдите. 

Полезна е за нервната система и храносмилането 

Изварата е много богата на витамини от група В. Те са изключително важни за функциите на нервната система, преноса на импулси от мозъка към мускулите и всички тъкани в тялото. Витамините от група В отговарят и за енергийните нива в организма. 

Витамините от група В са много полезни за подобряване на храносмилането, тъй като съдействат за разпада и усвояването на протеините, мазнините и въглехидратите в храната. Тези процеси цялостно стимулират метаболизма, отслабването и поддържането на оптимално тегло. 

Коментирай