Промени в тялото, ако пиете само вода

Какво ще се случи, ако заместите всички напитки и течности с чиста вода

12.08.2024г. / 09 07ч.
Илияна Николова
Промени в тялото, ако пиете само вода.Снимка: istock

Промени в тялото, ако пиете само вода.Снимка: istock

Водата е най-природната и естествена течност, която тялото ни е създадено да приема. Всички останали напитки в съвременното ежедневие имат не особено положителен ефект, особено в големи количества. Водата е тази, която трябва да бъде нашият основен източник на течности, а не обратното. Много хора предпочитат да пият всякакви други напитки вместо вода, защото тя им се струва безвкусна. 

Истината е, че ако заместите кафето, чая, алкохола, газираните напитки и всички сокове в ежедневната си диета, здравословното ви състояние ще се подобри. Ако заместите всички вредни и дори не толкова вредни напитки изцяло с вода, ще се убедите колко прекрасни промени ще настъпят в организма ви. 

Свързани статии

Кои са промените в тялото, които се случват, ако пиете само вода?

Повече енергия 

Ако пиете само вода ще се радвате на повече енергичност през целия ден. Не енергийните напитки и кафето са тези, които реално ви дават енергия, а водата. Енергийните и тонизиращи напитки дават бърз и временен тласък на енергията, който след това също толкова рязко спада. Ако пиете само вода през целия ден, тялото ви ще е добре хидратирано и ще съумее да осигури качествени количества енергия за всички процеси. А вие няма да усещате умората така, както бихте, ако пиете кафе, алкохол, сладки газирани и енергийни напитки. 

За красиви кожа, коса и нокти 

Водата е най-добрият източник за хидратация за целия организъм. Това се отразява благотворно върху косата, кожата и ноктите. Тяхното състояние се подобрява. Косъмът става лъскав и гладък. Ноктите са розови, гладки, не се лющят и разслояват. Текстурата на кожата се изглажда, забелязва се подобрение в сиянието и блясъка ѝ, несъвършенствата намаляват видимостта си. 

Свързани статии

Кръвното налягане се балансира 

Ако пиете само вода, стойностите на кръвното налягане ще са в добър баланс. Водата е много важна за транспортирането на хранителни вещества и най-вече минерали към тъканите на сърдечносъдовата система. Минералите играят роля на електролити, които отговарят за качествения пренос на нервни импулси от мозъка към сърцето и гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Тези процеси влияят върху поддържането на кръвното налягане в нормални стойности. 

Подобрява функциите на нервната система 

Ако пиете само вода, мозъчната дейност и функциите на нервната система ще се подобрят. Мозъкът се нуждае от вода, за да функционира добре, тъй като самият той е съставен от голямо количество вода. Алкохолът, кофеинът, захарите във всички останали напитки вредят на функциите на мозъка и нервната система. Ако ги заместите изцяло с вода, ще противодействате на увреждащите мозъка процеси. 

За по-здрави зъби 

Газираните напитки, алкохолът, плодовите сокове, макар и прясно изцедени увреждат зъбния емайл и правят зъбите податливи на кариеси и увреждане. Ако заместите всички напитки с чиста вода, зъбите ви ще са в добро състояние, тъй като киселинността в устната кухина ще се понижи. Тя е основен причинител на натрупване на плака, зъбен камък и растеж на болестотворни бактерии.  

Коментирай