Защо жълтите плодове и зеленчуци са толкова полезни.Снимка: istock
Плодовете и зеленчуците се срещат във всевъзможни цветове, но жълтите се открояват с особени качества. Жълтите плодове и зеленчуци притежават фантастични хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които подобряват цялостното здраве. Жълтите плодове и зеленчуци се срещат в огромно разнообразие и всеки от тях заслужава специално място на трапезата и в диетата ви.
Жълтите плодове и зеленчуци са сред първенците по наличие на витамин С, витамин А, антиоксиданти, флавоноиди, ликопен, калий и бета-каротин. Всички тези елементи играят съществена роля в редица процеси в организма – важни са за деленето и регенерацията на клетките на кожата, костите, косата, ноктите, сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната и имунната система, мускулите.
Бета-каротинът е мощен антиоксидант и едновременно пигмент, който придава жълтия цвят на тези плодове и зеленчуци. Той има много изразено противовъзпалително свойство. В тялото се превръща във витамин А, който е незаменим за кожата, косата, ноктите, черния дроб, синтеза и регенерацията на клетките в тъканите.
Сред най-богатите на антиоксиданти и витамин С жълти плодове и зеленчуци са жълтите чушки, бананите, пъпешът. Антиоксидантите в тях се борят със свободните радикали в организма, причиняващи злокачествени изменения при деленето на клетките. Освен това потискат възпаленията, създаващи предпоставки за хронични заболявания.
Жълтите плодове и зеленчуци са много наситени с витамин С, който е един от най-важните стимуланти за имунната система. Представители на жълтите плодове, богати на витамин С са лимоните, жълтите чушки, жълтите ябълки, ананасът, нектарините, райската ябълка, кайсиите. Редовната консумация на жълти плодове и зеленчуци помага на имунната система да се справя с атаките на външните патогени, вирусите, бактериите и замърсяванията от околната среда. Силната и здрава имунна система съумява да се справи и с различни вътрешни злокачествени и възпалителни заболявания.
Жълтите плодове и зеленчуци имат отношение към очното здраве. Богатото наличие на каротини и витамин А в тях подобряват зрението, намаляват риска от дегенерации, свързани с влошаване на зрението. В жълтите плодове и зеленчуци се среща антиоксидантът зеаксантин, който има мощно действие за зрението, намаляващо риска от дегенерации на макулата и ретината – едни от най-честите причинители на влошаване или загуба на зрението.
Оцветените в жълто плодове и зеленчуци са полезни за кожата. Бета-каротинът и витамин А са ценен фактор за предпазване на кожата от слънчевите лъчи, забавят стареенето, стимулират деленето на клетките, а така регенерирането и обновлението им се ускорява. Тези механизми карат кожата да блести, да сияе, да бъде добре хидратирана и да старее по-бавно. Антиоксидантите в жълтите плодове и зеленчуци в комбинация с витамин С подпомагат и усвояването на колагена, което намалява видимостта на бръчките и забавя появата на нови.
Бананите са един представител на жълтите плодове, който е първенец по наличие на калий. Калият е минерал, който играе роля на електролит, контролиращ водния баланс в тялото. Калият е много важен и за контрола на кръвното налягане, като същевременно балансира нивата на вода в тялото. Задържането на излишни течности е една от причините за повишаване на кръвното налягане. Редовното похапване на банани ще ви помогне да се заредите с калий за здрави сърце и кръвоносни съдове.
Всички жълти зеленчуци и плодове съдържат калий в известна степен. Този минерал отговаря и за подобряването на преноса на нервни импулси от мозъка към мускулите, като това предотвратява крампи, болки, подобрява работата на нервната система и преноса на цялата информация, която тя изпраща към всяка тъкан и всеки орган.
Включвайте редовно жълти плодове и зеленчуци в храненето си за цялостно здраве, тънка талия и красив млад външен вид.