Най-добрите и най-лошите храни преди тичане

Какво да хапвате преди тренировка по бягане

18.08.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Пикантните и люти храни са едни от най-лошите преди тичане. Снимка: istock

Пикантните и люти храни са едни от най-лошите преди тичане. Снимка: istock

Тичането е една от най-популярните тренировки. Ако сте редовен бегач вероятно знаете колко важно е да заредите тялото си с подходяща храна, която да ви даде енергия. Има добри и лоши храни преди тренировка, които е добре да имате предвид, преди да излезете за тичане. Бягането изисква много енергия, тъй като е кардиотренировка и затова е важно да хапнете нещо, което да ви донесе издръжливост преди това. Също толкова важно е да избягвате лошите храни, които не са подходящи преди тичане.

Ако джогингът е вашата любима тренировка, вижте кои са най-добрите и най-лошите храни преди тичане.

Кои са най-добрите храни преди тичане?

Паста 

Пастата е добър вариант за енергийно хапване преди бягане, защото е много богата на въглехидрати. Въглехидратите са най-бързият източник на енергия, който тялото използва, затова една малка порция с лека паста и не много добавки към нея е подходящо хранене преди бягане, което ще ви даде необходимата енергия, без да ви накара да се чувствате подути.

Свързани статии

Пълнозърнести храни 

Пълнозърнестите храни са добра опция преди тичане, защото също са богат източник на въглехидрати. Сред най-полезните пълнозърнести храни, подходящи преди бягане, са киноа, боб, леща, грах, пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб, овесени ядки. Всички те съдържат сложни въглехидрати, протеини, фибри, които дават изключително много енергия. Достатъчно е да хапнете малка порция от тях, за да имате достатъчно енергия за тичане.

Тост с фъстъчено масло 

Пълнозърнеста филийка с фъстъчено масло е една прекрасна храна преди тичане. Ще ви зареди с много енергия без да се налага да хапвате много. Фъстъченото масло и пълнозърнестият хляб са богати на въглехидрати, полезни мазнини, много фибри и протеини, които дават сериозен енергичен тласък преди тичане.

Плодове 

Плодовете са още една прекрасна опция за хранене преди тичане. В тях се съдържат плодови захари, които дават много енергия. Хапнете един плод преди тичане, за да се радвате на лекота и енергия без подуване. Плодовете са много подходяща храна преди бягане, защото по време на тренировката ще изразходите захарите в тях без риск те да се натрупат под формата на мазнини в тялото ви.

Кои са най-лошите храни преди тичане?

Хумус 

Хумусът дава енергия, но ако ще го консумирате, това трябва да се случи няколко часа преди тичане, а не скоро преди това. Хумусът е тежка храна, която може да ви подуе и да предизвика тежест, дори лека умора, тъй като изисква повече енергия за храносмилане. Това прави хумуса не толкова подходяща храна точно преди бягане.

Свързани статии

Пържени храни 

Пържените храни са много висококалорични. Добре е да ги избягвате преди тичане, защото са твърде наситени с мазнини, ще ви накарат да се почувствате подути и без енергия. Освен това ще ви е нужно да тичате двойно повече, за да изгорите всички приети калории с пържените храни. Избягвайте ги не само преди бягане, но и по принцип, ако искате да постигнете резултати с фигурата си и да поддържате здравето си в добри параметри.

Млечни продукти 

Една от най-лошите храни преди тичане са млечните продукти. Според healthdigest.com, млечните продукти е добре да се консумират 24 часа преди тичане, защото могат да предизвикат сериозни неразположения и неудобства по време на бягане. Те подуват корема, създават усещане за тежест, отнемат от енергията ви. Освен това са богати на мазнини, което добавя излишни калории към храненето.

Пикантни храни 

Пикантните и люти храни са едни от най-лошите преди тичане. Избягвайте ги, преди да излезете да бягате, защото пикантните храни могат да понижат издръжливостта ви и да влошат резултатите ви. Те са с ниско съдържание на протеини, което не помага за издръжливостта ви. Пикантните храни повишават телесната температура и изпотяването, което по време на тичане създава риск от загуба на важни електролити.

Свързани статии

Коментирай