3 лесни начина да се справите с глада за сладко

Хитри начини да притъпите глада за сладко

17.08.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Има хитрини за притъпяване на глада за сладко. Снимка: istock

Има хитрини за притъпяване на глада за сладко. Снимка: istock

Гладът за сладко е един от най-големите проблеми, с които трябва да се справяте, когато се опитвате да отслабнете или да запазите теглото си. Когато ви се прииска да хапнете нещо сладко е трудно да устоите на желанието, въпреки че добре знаете, че сладкото пречи на всякакви диети и хранителни режими. Сладкото е и причина не само за наднормено тегло, но и за възпалителни процеси в организма, които пречат на цялостното здраве.

Сладките храни и десерти са носители на излишни калории, а захарта не носи никаква реална хранителна стойност. Тя е причинител не само на наднормено тегло, но и е основа за повишен риск от диабет, инсулинова резистентност, хормонални проблеми, дегенеративни заболявания.

Свързани статии

За щастие има някои хитри начини да се справите с глада за сладко. Кои са те?

Изпийте чаша вода

Водата запълва стомаха и е чудесно средство да притъпите глада за сладко в момент, когато ви се прииска да задоволите това свое желание. Ако се налага, изпийте втора чаша вода. Можете да изпиете и чаша топъл или студен чай. Той също помага, освен това добавя и стойност към приема ви без излишни калории, но с множество антиоксиданти.

Направете упражнения или ходете пеша

Може да звучи странно, но двигателната активност притъпява желанието за сладко. Направете упражнение или цяла тренировка. Ако не обичате да тренирате, просто излезте и се разходете. Всяка двигателна активност помага да се справите с глада за сладко, а и не само.

Свързани статии

Хапнете нещо, което ще ви засити

Вместо да посягате към сладкото, когато ви се дояде нещо изкушаващо, хапнете истински пълноценна храна, богата на протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Това ще ви засити и ще притъпи глада за сладко. Бързите въглехидрати и захарите не носят нищо на организма ви, а и скоро след това ще изпитате глад отново. Затова притъпете желанието за сладко, като хапнете нещо, което съдържа качествени макронутриенти.

Кои са храните, които имат бърз ефект в притъпяването на глада за сладко?

Сред най-ефективните храни, които потискат глада за сладко са ябълките, бананите, фъстъченото масло, канелата, хумусът, яйцата, ядките и семената, черешите, краставиците.

Свързани статии

Коментирай