6 йога пози, които премахват мазнините на корема

Свалете излишните мазнини около талията 

16.08.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
Поза Лодка е упражнение, което укрепва коремните мускули. Снимка: istock

Поза Лодка е упражнение, което укрепва коремните мускули. Снимка: istock

Смело можем да кажем, че йога е може би най-древната система за упражнения. Нейните ползи се простират далеч отвъд добрата физическа форма. Ум, дух и тяло се обединяват в едно, за да ви помогнат да постигнете хармония. Но ако мазнинките около талията ви карат да се чувствате неудобно, можете да не губите време, а да опитате някоя от следните йога пози.

Пълна поза лодка (Навасана) 

Навасана е популярно упражнение, което укрепва коремните мускули и помага за развитието им. Това обаче е трудно упражнение, така че ако сте начинаещ, започнете с по-прости движения и продължете с това по-късно.

За да практикувате, започнете със седене на пода. Дръжте краката си прави пред себе си със свити колене. Облегнете се малко назад, докато постепенно повдигате краката си във въздуха. Изпънете ръцете си пред себе си на височината на раменете. Ангажирайте коремните си мускули и усетете как гръбнакът ви се разтяга. Задръжте тази поза толкова дълго, колкото можете. Върнете се в изходна позиция и починете за няколко секунди, преди да повторите.

Поздрави към слънцето (Сурия Намаскар)

Поза поздрав

Поздравите към слънцето са поредица от йога пози, които създават поток от движение, разтягане и укрепване на множество мускулни групи. Комбинацията от навеждания напред, напади и обърната надолу кучешка поза стимулира кръвообращението, засилва метаболизма и подобрява гъвкавостта. Стремете се да изпълнявате 10 до 15 цикъла Поздрави към слънцето всеки ден, за да се справите с упоритите мазнинки на корема.

Свързани статии

Поза стол (Уткатасана)

Йога поза

Позата на стола е предизвикателна изправена поза, която е насочена към квадрицепсите, глутеусите и основните мускули. Сядайки обратно във въображаем стол и повдигайки ръцете над главата, вие ангажирате множество мускулни групи и повишавате сърдечната честота, което води до увеличен разход на калории. Задръжте позата за 30 секунди до една минута, като поддържате равномерно дишане.

Свързани статии

Поза дъска (Фалакасана)

Поза дъска

Поза дъска е упражнение за цялото тяло, което укрепва коремната област, ръцете, раменете и краката. Като държите тялото в права линия и ангажирате коремните мускули, подобрявате стабилността, стойката и цялостната сила на тялото.

Предизвикайте себе си, като задържите поза на дъска за 30 секунди до две минути, като постепенно увеличавате продължителността, докато изграждате сила.

Свързани статии

Поза Кобра (Бхуджангасана) 

Поза кобра

Освен че помага за намаляване на мазнините по корема, позата на кобра лекува и храносмилателни заболявания като запек. Тази асана е особено добра за хора, страдащи от болки в гърба и респираторни нарушения.

Легнете по корем с чело на пода и длани под раменете. Използвайки мускулите на гърба и корема, бавно повдигнете тялото си от пода, докато вдишвате. Изправете ръцете си, като държите лопатките притиснати към гърба.

Протегнете врата си, докато гледате към тавана. Повдигнете бедрата си от пода с няколко сантиметра. Задръжте тази позиция за 15-30 секунди и след това издишайте и се върнете в изходна позиция.

Свързани статии

Поза на войн (Вирабхадрасана) 

Йога поза

Избягвайте да практикувате тази йога поза, ако имате заболявания на гръбначния стълб, сърдечни заболявания или високо кръвно налягане, или болки в коленете, тъй като това е трудно упражнение.

Започнете, като стоите прави с раздалечени крака. Вдигнете ръце над главата си и съединете дланите си. Докато издишвате, завъртете десния си крак на 90 градуса навън.

Завъртете левия крак на 45-60 градуса навътре, надясно. Дръжте дясната пета подравнена с лявата арка на коляното. След това завъртете торса надясно, като държите ръцете си прави.

Докато издишвате, огънете дясното си коляно, привеждайки бедрото успоредно и пищяла перпендикулярно на пода. Дръжте левия крак изпънат и коляното стегнато през цялото време. Наведете лицето си назад, за да погледнете съединените длани. Задръжте позицията за около 10-30 секунди, като поемате дълги, дълбоки вдишвания. Върнете се в изходна позиция и повторете стъпките от другата страна.

Свързани статии

Коментирай