7 начина да балансирате хормоните с натурални средства

Намалете стреса с правилно дишане

19.08.2024г. / 13 37ч.
Мария Василева
Зеленият чай допринася за баланс на хормоните. Снимка: istock

Зеленият чай допринася за баланс на хормоните. Снимка: istock

Ако преди години сте се интересували от последните модни тенденции, то към днешна дата може би това ви се струва доста наивно. Знаете, че всъщност най-ценното, което имаме е здравето и то е основният ви фокус. А не можем да говорим за женско здраве, без да споменем хормоните.

Как да балансирате хормоните с изцяло натурални средства? Ето 7 начина.

Избягвайте преяждане 

Редовното преяждане може да доведе до метаболитни проблеми в дългосрочен план, но проучване от 2013 г. установило, че дори краткотрайното преяждане променя циркулиращите нива на мазнини и увеличава оксидативния стрес. Изследователите са посочили увеличаване на серамидите, които са мастни клетки в кожата, отбелязвайки, че значително увеличение може да насърчи инсулиновата резистентност.

Пийте зелен чай 

Зеленият чай е здравословна напитка, съдържаща антиоксиданти и съединения, които подобряват метаболитното здраве. Изследване от 2013 г. сочи връзка между зеления чай и намалените нива на инсулин на гладно. Антиоксидантите в чая също могат да помогнат за справяне с оксидативния стрес.

Свързани статии

Откажете тютюнопушенето 

Тютюневият дим може да наруши нивата на няколко хормона. Според проучване от 2018 г., димът може да промени нивата на хормоните на щитовидната жлеза, да стимулира хормоните на хипофизата и дори да повиши нивата на стероидни хормони, като кортизол, който е свързан със стреса.

Поддържайте умерено тегло 

Наддаването на тегло е пряко свързано с хормонален дисбаланс, който може да доведе до усложнения в инсулиновата чувствителност и репродуктивното здраве. Затлъстяването е тясно свързано с развитието на инсулинова резистентност, докато загубата на наднормено тегло е свързана с подобрения на инсулиновата резистентност и намален риск от диабет и сърдечни заболявания.

Затлъстяването също се свързва с хипогонадизъм, намалена или липса на секреция на хормони от тестисите или яйчниците. Всъщност това състояние е едно от най-важните хормонални усложнения на затлъстяването при мъжете и допринася за липсата на овулация при жените. Въпреки това проучванията показват, че загубата на тегло може да обърне това състояние. Храненето в рамките на вашия личен калориен диапазон може да ви помогне да поддържате хормонален баланс и умерено тегло.

Свързани статии

Намалете приема на захар 

Минимизирането на приема на добавена захар може да бъде инструмент за оптимизиране на хормоналната функция и избягване на затлъстяване, диабет и други заболявания. В допълнение, подсладените със захар напитки са основният източник на добавени захари в западната диета, а фруктозата обикновено се използва в безалкохолни напитки, плодови сокове и спортни и енергийни напитки.

Приемът на фруктоза се е увеличил експоненциално в Съединените щати от около 1980 г. насам и проучванията постоянно показват, че яденето на добавена захар насърчава инсулинова резистентност. Дългосрочният прием на фруктоза е свързан с нарушения на микробиома на червата, което може да доведе до други хормонални дисбаланси.

Нещо повече, фруктозата може да не успее да стимулира производството на хормона лептин, което води до намалено изгаряне на калории и повишено наддаване на тегло. Следователно намаляването на приема на сладки напитки – и други източници на добавена захар – може да подобри хормоналното здраве.

Ограничете токсините от околната среда 

Избягвайте пестициди, органофосфати, флуорид, хлор, пластмаси и BPA. Яжте органични храни, когато това е възможно. Органофосфатите действат като значителни хормонални разрушители чрез инхибиране на основен ензим, холинестераза, в тялото. Блокирането на този ензим води до множество възпалителни процеси, които могат да поставят тялото в състояние на стрес.

Флуоридът намалява функцията на щитовидната жлеза, а хлорът намалява естрогена, ето защо, обмислете използването на обикновен филтър за вода, за да предотвратите прекомерното поглъщане на тези химикали.

Свързани статии

Отделете време за дишане 

Хормонът на стреса намалява с дълбоко вдишване и издишване. Специалисти препоръчват 3-5 цикъла на дишане „4-7-8“ два пъти дневно, за да изместите тялото от модела „бий се или бягай“ и да намалите общите нива на хормона на стреса.

Коментирай