5 признака, че консумирате твърде много сол

По какво личи, че прекалявате с натрия в храненето

20.08.2024г. / 09 49ч.
Илияна Николова
7 признака, че прекалявате със солта. Снимка: istock

7 признака, че прекалявате със солта. Снимка: istock

Солта присъства навсякъде в храните, които консумираме. В много случаи я добавяме към ястията си, за да ги овкусим, но забравяме, че продуктите в тях сами по себе си съдържат натрий. Когато прекаляваме ежедневно с консумацията на сол, това започва да се отразява на организма ни, като се появяват някои признаци на злоупотреба с натрия. Признаците, че консумирате твърде много сол могат да се появят, доста преди да настъпят и фактическите негативни отражения върху здравето и организма ви. Затова е важно да обърнете внимание на признаците, които издават, че приемате прекалено много сол с храната си.

Свързани статии

Кои са признаците, че консумирате твърде много сол? Ето 5 от най-известните сред тях. 

1.   Често уриниране. 

Честото уриниране е един от най-честите знаци, че прекалявате със солта в храненето си. Това е така, защото бъбреците работят усилено, за да изведат излишната сол от организма и да балансират стойностите на натрия и калия, както и на останалите електролити в тялото. По този начин те произвеждат повече урина в стремежа да изхвърлят ненужните количества сол от организма. В дългосрочен план това може да доведе до бъбречни заболявания и затруднена функция на тези важни органи.

2.   Прекомерна жажда. 

Солта предизвиква жажда. А когато консумирате прекалено много сол в храната си, жаждата ви става постоянна. Тялото се опитва да разтвори излишните соли, като ви кара да пиете повече вода. Това предизвиква дисбаланс на много нива в организма, като може да повиши кръвното налягане, да затрудни бъбречната функция, да наруши хормоналния баланс, да създаде предпоставки за напълняване и целулит, да навреди на сърдечносъдовата система.

3.   Подуване и газове. 

Когато консумирате твърде много сол е много вероятно да усетите подуване, тежест в корема, поява на газове. Подуването може да се усети и в крайниците заради задържаната излишна вода, следствие от излишната сол в организма.

Свързани статии

4.   Главоболие. 

Един от признаците, че консумирате прекалено много сол са честите главоболия. Настъпват, тъй като водно-солевият баланс в организма е нарушен, а от това страдат нервната система и мускулите.

5.   Високо кръвно налягане. 

Един от най-известните признаци на прекомерна консумация на сол е задържането на вода в организма. Това е предпоставка за повишаване на стойностите на кръвното налягане. Като следствие от това могат да се появят хронични сърдечносъдови заболявания и повишен риск от инфаркт и инсулт.

Свързани статии

Коментирай