5 неща, които краката казват за здравето ви 

Може би имате проблеми с кръвообращението

27.08.2024г. / 12 34ч.
Мария Василева
Краката издават какво е здравето ни. Снимка:istock

Краката издават какво е здравето ни. Снимка:istock

Вашите крака са основата на вашето тяло, те ви поддържат изправени, балансирани и здрави. Но какво може да каже тяхното състояние за вашето здраве? Вижте какви състояния могат да показват някои признаци:

Студени крака 

Периферна артериална болест (или лошо кръвообращение) означава, че на кръвта ѝ отнема повече време, за да достигне до определени части на тялото ви, като краката и стъпалата.

Този синдром представлява стесняване на артериите и може да е признак на „задръстване“ на кръвта в други части на тялото (като например сърцето), ако краката или долната част на краката ви са винаги студени и ви е трудно да ги затоплите. В такъв случай, препоръчваме да посетите личния си лекар за преглед.

Свързани статии

Болезнен палец на крака 

Ако имате внезапна поява на силна болка в палеца на крака, това може да е подагра. Подаграта е вид възпалителен артрит, причинен от натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите. Тя може да засегне ръцете, лактите, коленете и китките, но най-често засяга краката, особено големия пръст.

Болката от пристъп на подагра може да бъде интензивна, съпроводена с подуване и чувствителност. Мнозина хора споделят, че се събуждат посред нощ с чувството, че палецът на крака им гори. В такъв случай, ставата на пръста на крака е гореща, подута и твърде чувствителна за докосване.

Свързани статии

Изтръпване на краката 

Ако имате постоянно изтръпване в двата крака, това може да е признак на периферна невропатия, която е увреждане на нервите. Това се отразява на начина, по който усещате натиск или болка и може да доведе до изтръпване на пръстите на краката или краката.

Други симптоми на периферна невропатия включват студени крака, остра болка, изтръпване, стягане в краката, повишена чувствителност, загуба на баланс и координация и промени в цвета на кожата и сухота.

Рана по крака ви, която зараства дълго време 

Ако имате порязване или отворена рана, която не зараства по крака ви, това може да е сигнал за повишен риск от развитие на диабет. Диабетът може да доведе до промени в кръвообращението и да забави естествения процес на зарастване на порязвания и рани, като по този начин увеличава риска от инфекции и язви.

Диабетът може също да доведе до промени в нервите и усещането в краката, наречени периферна невропатия. Увреждането на нервите може да повлияе на това как усещате натиск или болка и може да доведе до изтръпване на пръстите на краката или изобщо в краката.

Свързани статии

Обезцветени или деформирани нокти 

Възможен проблем: гъбички по ноктите, враснали нокти, нараняване от прекомерна употреба (микротравма) (често срещано при боулинг, тенис, туризъм, бягане), псориазис, анемия, имуносупресия от химиотерапия, меланом. Когато пръстите на краката ви са деформирани и обезцветени, може да има много причини.

Някои от често срещаните са гъбички по ноктите и наранявания от прекомерно натоварване от повтарящи се травми лии други спортни усилия. Ако забележите, че ноктите на краката ви са променили цвета си, имат малки дупчици (вдлъбнатини), бели линии, изглеждат хлътнали или с форма на лъжица, това може да означава други основни медицински състояния, изброени по-горе.

Тази статия има информативен характер. При съмнения за заболяване, посетете вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Коментирай