Код есен: Как тялото ни се адаптира за студените месеци?

Имунната система и нуждата от имуномодулация

04.09.2024г. / 08 00ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Спортът е от огромно значение за имунната система. Снимка: istock

Спортът е от огромно значение за имунната система. Снимка: istock

Ежедневно сме изложени на различни патогени, с които нашата имунна система трябва да се справи. Но има фактори, които могат да повлияят на ефективността ѝ и да доведат до намаляване на защитните сили на организма. Влияние оказват както стресът, диетата, недостатъчният сън и обездвижването, така и промяната в климатичните условия, включително преходът между топло и студено полугодие, и обратно.

С понижаването на температурата и влошаването на времето започваме да прекарваме все по-голяма част от деня си в затворени помещения, което от своя страна има значение за по-лесната циркулация и разпространение на респираторни инфекции между хората.

Затова и в преходните месеци е добре да помислим за подкрепа на имунната система, осигурявайки ѝ едно по-плавно адаптиране към променените изисквания.

Често през лятото консумираме повече плодове и зеленчуци, но със застудяването те присъстват по-рядко в менюто ни. Ефективно функциониращата имунна система изисква ежедневен прием на антиоксиданти, независимо дали чрез храната или с напитки – като зелен чай, за да се осигурява борбата със свободните радикали и съответно намаляване възпалението в организма.

Преработените храни, богати на наситени и трансмазнини, водят до отделянето на високо количество свободни радикали. Това от своя страна води до ниско по степен възпаление в организма, което поддържайки постоянни нива е причина за намалена имунна ефективност. Освен това наднорменото тегло и затлъстяването се посочват като друг фактор, имащ отношение към поддържане на възпаление в организма.

Затова диетата трябва да бъде насочена както към осигуряване на дневните дози от белтъци, мазнини и въглехидрати, така и към доставката на минерали (цинк, селен), витамини (С, В-комплекс, D, Е, А), така и антиоксиданти.

Физическата активност е другият изключително важен фактор, който има отношение не само към поддържане на тонус и енергия, но също така и към функцията на мозъка – добра памет, бързи екзекутивни функции.

Сънят също е важна предпоставка за това да бъдем тонизирани и отпочинали, но също така има отношение и към функцията на имунната система, защото през нощта се синтезират редица имунни клетки, с главна роля от които са цитокините.

Ето защо през есента, като подготвителен етап за имунната ни система за зимните месеци, е добре да обърнем внимание на храненето и съня си, да не подценяваме физическата активност и при нужда от подкрепа за имунитета, да осигурим неговата ефективност.

Приемът на имуностимулатори е подходящ в случаите, в които има преминаване от един сезон в друг за по-плавното реагиране на организма и настройването му към промените и новите условия.

Важно е да се отбележи, че прекомерното стимулиране на имунната система би могло да доведе до свръхактивация, имаща отношение към отключването на автоимунни заболявания.

За разлика от имуностимулаторите, имуномодулаторите проявяват комплексно действие. Те не само могат да укрепят имунитета, когато това е необходимо, но и да го контролират, за да се гарантира оптималното му функциониране. Някои растителни екстракти се характеризират с имуномодулиращи свойства и така тяхното действие позволява плавност и добра работа на имунната система, подпомагайки ефективността ѝ.

Екстрактът от ехинацея действа имуномодулиращо, като стимулира производството на бели кръвни клетки в организма и повишава образуването на Т-лимфоцити. Освен това е богат на антиоксиданти (антоцианини, флавоноиди и витамин С), които спомагат за елиминиране на свободните радикали и борба с възпалението и стимулира фагоцитозата, което е важен механизъм при първа среща с инфекциозните патогени. Освен че ефективно се борят с инфекциите, активните вещества в състава ѝ също така ускоряват процеса на възстановяване на организма.

Екстрактът от черен бъз е изключително богат на антоцианини – пигменти, биофлавоноиди със силен антиоксидантен ефект върху организма. Антоцианините притежават мощно антивирусно свойство, което може да намали тежестта на някои често срещани инфекции, засягащи горните дихателни пътища. Смята се, че този вид флавоноиди предотвратяват и размножаването на някои грипни вируси.

Екстрактите от ехинацея и черен бъз имат подсилващо действие както цялостно върху имунната система, така и локално – например върху лигавичния имунитет на горните и долните дихателни пътища.

Хранителните добавки са природна алтернатива, която може да се използва за подпомагане на естествената устойчивост и защитни сили на организма, включително и срещу нови сезонни вирусни и бактериални инфекции. Такава хранителна добавка е ФЛУДРЕКС® ИМУНО БУСТЕР, който комбинира стандартизирани растителни екстракти от ехинацея (140 mg сух екстракт от корен на ехинацея пурпурея, стандартизиран за съдържание на общо феноли не по-малко от 4,0% ) и черен бъз (120 mg сух екстракт от черен бъз, дехидратиран силно концентриран сок от плодове). В състава му са включени също витамин С (100 mg) и цинк (5 mg) за постигането на оптимален ефект в подкрепа на имунната и дихателната система – известно е, че витамин С допринася за поддържането на нормалната функция на имунната система и за намаляването на чувството на отпадналост и умора, което е с особено значение във възстановителния период от заболяването, а цинкът, освен че е важен минерал за защитните сили, инхибира вирусите.

Съставките са изцяло натурални, вложени в растителна капсула, без съдържание на глутен, желатин и GMO.

ФЛУДРЕКС® ИМУНО БУСТЕР е с имуномодулиращо действие и е подходящ както по време на боледуване, така и за превенция на вирусни и грипни състояния. Освен това има общоукрепващо и тонизиращо действие.

Коментирай