6 причини да скачаме на въже редовно

Скачането на въже може да запази костната плътност 

23.09.2024г. / 07 30ч.
Мария Василева
6 причини да скачаме на въже редовно. Снимка: istock

6 причини да скачаме на въже редовно. Снимка: istock

Може би свързвате скачането на въже с детството. Но се оказва, че то всъщност е страхотно кардиоупражнение, което може да ви помогне да изглеждате по-добре и да изгорите доста калории. Можете да го практикувате където си поискате, а дори няколко минути скачане на въже ще са ви от полза. Какви са и другите предимства на това лесно упражнение? Ето някои от тях:

Скачането на въже може да изгради и поддържа костна плътност 

Доказано е, че скачането на въже увеличава костната плътност, което е особено важно за дамите, преминаващи през перименопаузален период (преди менопаузата).

Проучване от 2021 г. наблюдава млади олимпийски плувкини, които включват две нови упражнения в своята рутина два пъти седмично: скачане на въже и вибрация на цялото тяло (което включва седене, изправяне или легнало положение върху вибрираща машина). След 22 седмици резултатите от тестовете на плувците показват повишена костна минерална плътност на лумбалния гръбнак, бедрата и врата, заедно с намаляване на телесната маса в долната част на тялото.

Освен това, рандомизирано контролирано проучване от 2015 г. в American Journal of Health Promotion разкрива, че жени на възраст между 25 и 50 години, които са скачали на въже два пъти на ден между 10 и 20 пъти (с 30-секундни интервали за почивка между всяка сесия на скачане), са отбелязали значителни ползи в минералната плътност на тазобедрената кост след осем седмици.

Скачането на въже увеличава скоростта на бягане

Метаанализ на 21 проучвания, публикуван през 2021 г., идентифицира връзка между тренировките за скокове и по-бързите времена за бягане между два и пет километра. Повече от 500 възрастни показали значителни подобрения в производителността на скок, спринт, реактивна сила (измерване на това колко високо скача спортист след приземяване) и икономия на бягане (измерване на множество характеристики, като кардиореспираторна и метаболитна скорост). Допълнителни изследвания, публикувани в издание от 2020 г. на International Journal of Sports Physiology and Performance, разкриват подобни данни.

Бегачите, които са загрявали с 10-20 минути скачане на въже, са подобрили времето си на 3-километрово бягане значително повече от тези, които не са скачали на въже за загрявка.

Участниците в изследването са използвали въже за скачане два до четири пъти седмично, за да загреят за общо 10-20 минути всяка седмица, в продължение на 10 седмици.

Свързани статии

Увеличава сърдечната честота 

Скачането на въже може да бъде добра форма на кардио, което увеличава сърдечната честота и може да помогне за намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания. В зависимост от това колко бързо скачате на въже, това ще ви ангажира повече в това анаеробно сърдечносъдово упражнение, защото използвате ръцете и краката си, за да скачате.

Това означава, че това е кратка, бърза форма на високоинтензивно упражнение, при което тялото ни използва гориво, съхранявано в мускулите, за енергия, за разлика от аеробните упражнения.

Гори калории

Когато увеличите сърдечната си честота, вие също изгаряте повече калории. Колко калории изгаря скачането на въже? Въпреки че зависи от вашето темпо, средно човек може да изгори около 100 калории, скачайки на въже за 10 минути. Можете ли да скачате на въже, за да отслабнете?Специалистите са категорични – като част от добре оформена програма за упражнения и здравословна диета, скачането на въже може да помогне за загубата на тегло.

Свързани статии

Служи за мозъчна стимулация

Знаем, че упражненията са полезни за мозъка. Но знаете ли, че дейностите с физически и психически натоварвания (като бягане, танци или скачане на въже) имат по-голямо въздействие върху когнитивното функциониране, отколкото упражненията сами по себе си (като бягаща пътека или стационарен велосипед)?

Най-добрите тренировки за здравето на мозъка включват координация, ритъм и стратегия. Тъй като координацията, пространственото усещане и прецизността са необходими за скачане на въже, това означава, че мозъкът ви работи с вас! Упражненията, които изискват умствено съсредоточаване, укрепват вашето когнитивно функциониране.

И двете полукълба на мозъка ви са активни, когато скачате на въже. Като подобрявате уменията си чрез нови трикове, мозъкът ви може да формира нови невронни връзки. Всъщност практикуването всеки ден може да защити или дори да стимулира паметта. Така че следващия път, когато скачате на въже, предизвикайте себе си да опитате някои трикове с въже. Оказва се, че те са наистина полезни за мозъка ви.

Тренировка за цяло тяло 

Скачането на въже укрепва мускулите по цялото ви тяло, включително: мускули на долните крайници – като прасци, подколенни сухожилия, квадрицепси и глутеуси; мускули на горните крайници – трицепс, бицепс, гръдни мускули, рамене и мускули на гърба; основни мускули, като корема и косите коремни мускули.

Тези мускули поддържат сухожилията, връзките и ставите. И многократното въздействие на скачането над земята увеличава плътността на костите. Като изграждате силата на тялото си ежедневно, можете да се възползвате от здраве през целия си живот.

Свързани статии

Коментирай