6 супер ползи от какаото

Ползите за здравето от какаото

02.10.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
6 супер ползи от какаото. Снимка: istock

6 супер ползи от какаото. Снимка: istock

Какаото е основната съставка на шоколада, любим на милиони хора по света. И докато шоколадът съдържа още добавени захари и примеси, което го прави калоричен и не толкова полезен, какаото само по себе си притежава фантастични здравословни ползи. Какаото е полезно, защото е богато на антиоксиданти, витамини, минерали и здравословни мазнини. Натуралното какао може да ви помогне да се справите с редица здравословни проблеми, да поддържате теглото си, да се радвате на красива кожа, коса и нокти.

За какво е полезно какаото?

За контрол на кръвната захар 

Натуралното какао помага да балансирате нивата на кръвната захар. Добавянето му към храната допринася за предотвратяване на скоковете в нивата на кръвната захар, което е важен фактор за превенция на наднормено тегло, инсулинова резистентност, диабет. Качественият контрол на кръвната захар подобрява цялостното здраве, предпазва от хормонални проблеми, хронични заболявания, синдром на поликистозните яйчници, косопад.

Свързани статии

За отслабване 

Какаото съдържа антиоксиданти и полезни мазнини, които стимулират метаболизма и ускоряват топенето на мазнините. Само една лъжичка натурално какао на ден може да ви помогне да ускорите намаляването на теглото. Балансирането на кръвната захар е допълнителен бонус за отслабване, който ще ви помогне да се радвате на стройна фигура.

Против запек 

Какаото стимулира извеждането на токсините от дебелото черво, като прави изхождането редовно и обилно. Какаото дължи тези свойства на антиоксидантите, мазнините и минералите в състава си. Тази страхотна комбинация от вещества подхранва чревната флора, потиска възпаленията в тъканите на храносмилателния тракт, стимулира храносмилателните ензими.

За контрол на холестерола 

Какаото е полезно за контрол на холестерола. Антиоксидантите и мазнините в него намаляват нивата на лошия холестерол, стимулират добрия и внасят баланс между двата вида холестерол. Това спомага за предпазване на кръвоносните съдове от натрупване на плаки, втвърдяващи стените им и усложняващи кръвообращението. Похапвайте какао редовно за здрава сърдечносъдова система.

Свързани статии

За здрава нервна система

Мозъкът се нуждае от антиоксиданти и полезни мазнини, за да функционира правилно и да е предпазен от дегенеративни заболявания. Тези заболявания се причиняват от хронични негнойни възпаления в тъканите, създаващи условия за развитието им, включително болест на Алцхаймер. Какаото има свойството да потиска тези процеси и да им противодейства. Антиоксидантите и минералите в него подобряват цялостната работа на нервната система, като стимулират преноса на нервни импулси до всяка точка на тялото.

Повишава серотонина 

Какаото подобрява настроението и потиска депресията благодарение на способността си да повишава серотонина – хормона на щастието. Само малко количество какао е достатъчно, за да задоволите желанието си за сладко, защото то стимулира рецепторите в мозъка, които отговарят за желанието за сладко. Добавянето на малко какао към напитките или печивата ви ще ви помогне да се радвате на добро настроение всеки ден.

Свързани статии

 

Коментирай