5 есенни суперхрани за здраве

Хапвайте ги често, защото са сезонни и полезни

24.09.2024г. / 10 01ч.
Илияна Николова
5 есенни суперхрани за здраве. Снимка: istock

5 есенни суперхрани за здраве. Снимка: istock

Суперхраните са много важен фактор за цялостното здраве. Сред някои от суперхраните се открояват сезонни продукти, на които да наблегнете през есента. Есенните суперхрани са изпълнени с витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които са важни за здравето, тъй като са расли на слънце и са набрани в настоящия сезон.

Кои са есенните суперхрани за здраве, които задължително да включите в менюто си всеки ден?

Тиква 

Тиквата е есенна суперхрана, която вече може да се види по щандовете в магазините. Тиквата е един от най-богатите източници на витамините А и С, които са мощни антиоксиданти.

Тиквата подпомага функциите на имунната, храносмилателната, отделителната системи. Тя подобрява очното здраве, ускорява метаболизма и извеждането на токсините от тялото. Освен това е много бедна на калории, което подпомага и отслабването.

Свързани статии

Тиквено семе 

Не изхвърляйте тиквените семки, когато печете любимата си тиква, защото те са истинска есенна суперхрана. Тиквеното семе е богат източник на протеини, мазнини, антиоксиданти, фибри, магнезий, витамини от група В. Те потискат възпаленията в тъканите, подпомагат метаболизма и ускоряват отслабването.

Ябълки 

Ябълките са есенна суперхрана, която задължително да присъства на трапезата ви. Ябълките са богати на витамини, фибри, антиоксиданти, калий. Те са изключителен източник на витамин С. Цялата тази прекрасна комбинация стимулира имунната система, храносмилането, сърдечносъдовото здраве и предпазва от диабет.

Свързани статии

Нар 

Нарът е прекрасен есенен плод, който вирее у нас. Не го отминавайте, защото той е истинска есенна суперхрана. Нарът е изключително богат източник на витамин С, антиоксиданти, полифеноли, пробиотични фибри. Той е прекрасно средство да подобрите здравето на сърдечносъдовата, имунната, нервната системи, да накарате кожата и косата си да сияят, както и да се радвате на балансирани кръвна захар, кръвно налягане и холестерол.

Брюкселско зеле 

Брюкселското зеле е есенна суперхрана, която да включите в ежедневното си меню. Брюкселското зеле е богато на фибри, витамин С, фитохимикали, борещи се с възпаленията и намаляващи риска от дегенеративни заболявания.

Този зеленчук е много ценен за нервната система и мозъка. Съдържа много фибри, което го прави прекрасен и за нервната, храносмилателната, отделителната и сърдечносъдовата системи.

Сезонните суперхрани могат да ви дадат всичко, от което организмът и здравето ви се нуждаят. С настъпването на есента тези храни изпълват щандовете в магазините и е време да се обърнете към тях, вместо да ги подминавате.

Коментирай