7 съвета да поддържате мозъка в кондиция

Грижете се за емоциите си 

10.10.2024г. / 10 08ч.
Мария Василева
8 съвета за здрав мозък. Снимка: istock

8 съвета за здрав мозък. Снимка: istock

Мозъкът не замества невроните, които са повредени или унищожени. Затова е важно да се грижим за тях. Развиването на здравословни навици е ключов начин да поддържате мозъка си здрав. Това включва и поддържането му активен и ангажиран. Ето защо, опитайте някои от тези съвети, които ще ви бъдат от полза за здравето на мозъка ви:

Направете си салата

Изследванията показват, че здравословното хранене може да играе роля в предотвратяването или забавянето на симптомите на деменция. По-специално, диетата MIND може да бъде ценен инструмент за здравето на мозъка. MIND означава Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Тази диета със здравословни за мозъка храни дава гориво на мозъка ви, за да подобри умствения фокус и да забави намаляването на мисловните умения.

Диетата MIND се фокусира върху храни на растителна основа. Тя включва изобилие от зеленолистни и други зеленчуци, горски плодове, ядки, пълнозърнести храни, птиче месо и риба. Този режим ограничава храни като масло, сирене, червено месо и сладкиши.

Свързани статии

Предизвикайте мозъка си 

Точно както физическата активност поддържа тялото ви във форма, дейностите, които ангажират ума ви, могат да поддържат мозъка ви във форма. И тези дейности могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция и паметта.

  • Решавайте кръстословици.
  • Четете.
  • Играйте игри.
  • Научете се да свирите на музикален инструмент.
  • Опитайте ново хоби.
  • Станете доброволец в общностна група.

Свързани статии

Внимавайте с лекарствата и ограничете алкохола

Наркотиците и алкохолът могат да повлияят на това как мозъчните клетки комуникират една с друга. Те също могат да имат ефект върху способността на мозъка ви да реагира, планира, решава проблеми и контролира импулсите. Следвайте внимателно указанията на лекарствата. Това включва и лекарства, които получавате без рецепта. Ако решите да пиете алкохол, правете го умерено.

За здрави възрастни това означава до едно питие на ден за жени и до две питиета на ден за мъже. Пиенето на твърде много повишава риска от падане и може да причини проблеми с паметта. Освен това може да влоши някои медицински състояния, които засягат мозъка, като високо кръвно налягане и диабет.

Подобрете нивата на кръвната си захар

Диабетът е важен рисков фактор за деменция. Можете да помогнете за предотвратяване на диабета, като се храните правилно, спортувате редовно и останете във форма. Но ако кръвната ви захар остане висока, ще имате нужда от лекарства, за да я контролирате.

Свързани статии

Подобрете нивата на холестерола

Високите нива на LDL (“лошия“) холестерол са свързани с повишен риск от деменция. Диета, упражнения, контрол на теглото и избягване на тютюнопушенето ще помогнат много за подобряване на нивата на холестерола. Но ако имате нужда от повече помощ, попитайте вашия лекар за нужните медикаменти.

Грижете се за емоциите си

Хората, които са тревожни, депресирани, лишени от сън или изтощени, са склонни да постигат лош резултат на тестовете за когнитивна функция. Лошите резултати не предсказват непременно повишен риск от когнитивен спад в напреднала възраст, но доброто психично здраве и спокойният сън със сигурност са важни цели.

Пазете главата си

Умерените до тежки наранявания на главата, дори без диагностицирани сътресения, повишават риска от когнитивно увреждане.

Свързани статии

Коментирай