5 причини да напълнявате, различни от храненето

Какво блокира усилията ви да контролирате теглото

09.10.2024г. / 11 00ч.
Илияна Николова
5 причини да напълнявате, различни от храненето. Снимка: istock

5 причини да напълнявате, различни от храненето. Снимка: istock

Напълняването и наднорменото тегло по принцип се свързва с консумация на излишни калории. Ако метаболизмът ви работи нормално, излишъкът от калории обикновено е в основата на поява на наднормено тегло. Но има някои причини да напълнявате, различни от храненето. В някои случаи не калориите са виновни за наднорменото ви тегло, а някои обстоятелства, свързани с нарушения в метаболизма.

Кои са възможните причини да напълнявате, различни от храненето?

Хормонален дисбаланс 

Когато е налице метаболитен проблем, свързан с хормоните на щитовидната жлеза например, може да не успявате да отслабнете. Не само щитовидната жлеза може да е в основата на този проблем. Хормонален дисбаланс, свързан с други жлези с вътрешна секреция, също могат да са причина за трудности в контрола на теглото. Но най-често срещаният сред тях е хипотиреоидизмът, при който щитовидната жлеза не успява да синтезира достатъчно хормони. И тъй като една от функциите на хормоните на щитовидната жлеза е да контролират метаболизма, при недостатъчната им наличност може да страдате от сериозни трудности в отслабването въпреки усилията.

Свързани статии

Инсулинова резистентност 

Инсулиновата резистентност е друг вид метаболитен проблем, свързан с хормоните. При нея е нарушен обменът на мазнините в организма, като те се трупат под формата на излишъци преди всичко по талията и около корема. Инсулиновата резистентност представлява нарушена чувствителност на клетките към собствения инсулин, което силно затруднява усвояването и разграждането на въглехидратите от храната. Ако не промените диетата си, като намалите приема на прости въглехидрати и захари, няма да успеете да контролирате инсулиновата резистентност. Много важен фактор е и включването на ежедневна двигателна активност, натоварване на мускулите, упражнения с тежести и ходене пеша.

Синдром на поликистозните яйчници 

Синдромът на поликистозните яйчници също е свързан с хормонален дисбаланс и нарушения в обмяната на веществата. При това състояние е налице нарушено равновесие на половите хормони, секретирани от яйчниците. В повечето случаи превес над женските полови хормони взима тестостеронът, който влияе негативно не само върху теглото, но и върху редовността на менструацията, окосмяването, настроението, състоянието на кожата. И тъй като обикновено синдромът на поликистозните яйчници е свързан с инсулинова резистентност, начините да решите този проблем са сходни. Ограничаването на вредните прости въглехидрати и захари е ключово в комбинация с редовна физическа активност.

Свързани статии

Стрес 

Стресът е една от възможните причини да не успявате да контролирате теглото си, въпреки че полагате усилия в ограничаването на калорийния прием. Стресът се намесва в процесите на обмяната на веществата и хормоналния баланс, като пречи на нормалното протичане на разграждане и усвояване на хранителните вещества. При високи нива на стрес в организма хранителните вещества не се разграждат по начин, който да накара тялото да ги използва за енергия, както би било при нормални нива на стрес. Вместо това се складират излишъци от мастна тъкан, с която е много трудно да се справите. Най-важното решение при такива случаи е да откриете причината за стреса и да работите по посока неутрализирането ѝ, така че да противодействате на стресовите механизми.

Безсъние 

Недостатъчният сън пречи косвено на разграждането на мазнините. По време на сън тялото активира определени метаболитни механизми, които позволяват на организма да „подреди“ правилно хранителните вещества, приети през деня. Ако обаче страдате от безсъние и не спите достатъчно дълго всяка нощ, това води до нарушения в обмяната на веществата и трудности в контрола на теглото.

Ако се храните балансирано, следите приема на калории, не прекалявате с вредните храни, тренирате редовно, но въпреки това не виждате никакъв резултат в отслабването, има вероятност някои състояния, свързани с метаболитни нарушения, да са в основата на проблема. Затова проследете възможните причини и ако е необходимо, консултирайте се с лекар специалист, за да премахнете пречките към красивата фигура, за която всички мечтаем.

Свързани статии

Коментирай