Как да се предпазите от бактерии в самолет

Съвети за безопасност по време на пътуване

02.10.2024г. / 06 40ч.
Илияна Николова
Как да се предпазите от бактерии в самолет? Снимка: istock

Как да се предпазите от бактерии в самолет? Снимка: istock

Пътуването със самолет може да се окаже предизвикателство за здравето ви, защото самолетите са пълни с бактерии. Ползват се от стотици и дори хиляди пътници на ден, като почистването и дезинфекцирането им няма как да се провежда достатъчно често, така че да са напълно чисти преди следващия полет. Можете да се предпазите от бактериите в общите пространства в самолетите, като имате предвид някои съвети за чистота при пътуване със самолет.

Как да се предпазите от бактерии при пътуване със самолет?

Избирайте седалка до прозореца 

Важно е къде седите в самолета, ако искате да се предпазите от бактерии. Според изследване от 2008 година, цитирано от ABC News, седалките до прозореца са по-добрият избор от гледна точка на бактериите, защото там са по-малко. Причината е слънчевата светлина, която навлиза през илюминатора. От друга страна, седалката до прозореца е по-отдалечена от кихащи и кашлящи хора по другите седалки наоколо и е по-далеч от трафика по пътеката.

Свързани статии

Избърсвайте с антибактериални кърпи 

Винаги носете антибактериални мокри кърпи със себе си по време на полета, защото с тяхна помощ лесно можете да избършете повърхностите, до които се докосвате. Не пропускайте да избършете седалката, подлакътниците и таблата за хранене пред вас.

Не бързайте да се качвате в самолета 

Когато пътувате със самолет, не се нареждайте първи на опашката на изходите.

За предпочитане е да сте сред последните качили се на самолета, защото така ще споделяте общия въздух в кабината за по-кратко време с останалите хора. Това ще ви предпази от вируси и бактерии. Докато самолетът е на земята вентилационните и пречистващи системи не работят така добре, както по време на самия полет.

Носете маска 

Един от начините да се предпазите от заразяване в самолета е да носите маска. Тя ще ви изолира от витаещите във въздуха наоколо вируси и бактерии. Когато я сваляте, за да се храните, не забравяйте да избършете ръцете си с антибактериална кърпа.

Включете вентилацията 

Ако в панела над главата ви вентилационните въздуховоди са изключени, включете ги. Това ще ви помогне да освежите въздуха около себе си и да се предпазите от вируси и бактерии наоколо. Свободното преминаване на пречистения въздух от климатичните системи на самолета е по-добрият избор срещу бактерии и вируси.

Свързани статии

Използвайте спрей за нос 

Снабдете се с прочистващ неутрален спрей за нос, съдържащ хидратиращ солен разтвор. Впръсквайте в носа си през 2 часа, ако полетът е дълъг. Така ще държите лигавицата си добре хидратирана и предпазена от вируси и бактерии. Въздухът в самолета е сух и студен заради вентилацията, затова спреят за нос е добро решение.

Мийте ръцете си на всеки час 

Ако пътувате на дълъг полет е добре да си правите чести разходки до тоалетната, където да измивате ръцете си. Разходките ще са ви полезни и против схващане, подуване на краката, както и за добро кръвообращение.

Свързани статии

Коментирай