Яжте ечемик за здраво сърце и силни кости

Защо е добре да хапвате ечемик по-често

10.10.2024г. / 10 30ч.
Илияна Николова
7 ползи от ечемика. Снимка: istock

7 ползи от ечемика. Снимка: istock

Ечемикът е една от най-здравословните зърнени култури. Той е полезен за здравето ви в много отношения. Ечемикът дължи здравословните си ползи на множеството витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, протеини в състава си. Всички тези хранителни вещества правят ечемика един от най-полезните избори, които можете да направите за здравето си.

Кои са здравословните ползи от ечемика?

Ечемикът е много богат източник на хранителни вещества 

Ечемикът съдържа невероятна палитра от минерали в хранителния си състав. В нея влизат магнезий, желязо, мед, селен, манган, хром, фосфор. Той е невероятен източник на цялата гама витамини от група В. Освен това е наситен с антиоксиданти, които имат мощен противовъзпалителен, регенериращ, както и антистареещ ефект за клетките. Редовната консумация на ечемик намалява риска от различни дегенеративни заболявания, включително и сърдечносъдови и такива с хроничен характер.

Свързани статии

Полезен за червата 

Ечемикът е много здравословен за храносмилателната система, тъй като благодарение на фибрите и антиоксидантите в състава си той стимулира секрецията на храносмилателни ензими и подхранва полезните бактерии в червата. Неразтворимите фибри в ечемика ускоряват движенията на червата и същевременно допринасят за намаляването на възпаленията в тях.

Ако хапвате редовно печива и ястия, приготвени с ечемик, ще се радвате и на редовно изхождане, тъй като ечемикът облекчава запека и спомага за извеждането на токсините от дебелото черво.

За здрава сърдечносъдова система 

Ечемикът има свойството да понижава холестерола, което има благотворен ефект върху сърдечносъдовата система. Фибрите в ечемика намаляват възпаленията в тъканите на кръвоносните съдове и сърцето, допринасят за балансиране на кръвното налягане, поддържат холестерола в оптимални нива.

Свързани статии

Намалява риска от диабет 

Ечемикът е с нисък гликемичен индекс, което го прави чудесен помощник в превенцията на диабет. Консумацията на ечемик предотвратява скоковете в нивата на кръвната захар, което е важен фактор за намаляване риска от диабет. Ечемикът подобрява и чувствителността на клетките към инсулина, което допълнително участва в превенцията на диабет, а освен това е и помощник в управлението на теглото.

Намалява риска от рак 

Тъй като ечемикът е много богат на антиоксиданти, това прави тази зърнена култура една от най-добрите в превенцията на ракови заболявания.

Антиоксидантите са мощно средство в борбата с възпаленията, а именно те са и в основата на развитието на множество ракови заболявания. Възпаленията, тлеещи дълго време в тъканите са предпоставка за туморни и злокачествени изменения в клетките. Именно антиоксидантите са един от начините за намаляване на тези възпаления и ечемикът може да ви ги даде.

Свързани статии

За здрави кости 

Ечемикът съдържа много важни минерали за костите. Сред тях са желязо, мед, цинк, фосфор, калций и магнезий. Този невероятен коктейл от минерали увеличава плътността на костите и ги прави по-здрави.

Комбинацията от тези минерали в ечемика и най-вече високото им съдържание помага за минерализацията на костите и тяхното заздравяване.

Намалява риска от камъни в жлъчката 

Ечемикът е чудесно средство за намаляване на риска от поява на камъни в жлъчката. Това се дължи на разтворимите и неразтворимите фибри в състава на ечемика, които блокират механизмите на формиране на жлъчните камъни.

Освен това редовната консумация на ечемик извежда токсините и дренира организма, а и стимулира синтеза на храносмилателни ензими, което е допълнителен фактор против камъни в жлъчката.

Ечемикът има свойството и да балансира pH-то в организма, което също понижава вероятността от формиране на камъни в жлъчката.

Свързани статии

Коментирай