Упражнения за мозъка, които подобряват дейността му

Как да намалите риска от деменция и болест на Алцхаймер

07.10.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Упражнения за мозъка, които подобряват дейността му.Снимка: istock

Упражнения за мозъка, които подобряват дейността му.Снимка: istock

Мозъкът се нуждае от редовни упражнения и стимулация, за да работи добре. Както всяка друга част от тялото има нужда от редовни тренировки, за да сте в добра форма, така и мозъкът реагира на всяка стимулация, като подобрява функциите си. Има някои прекрасни и ефективни упражнения, които развиват дейността и функциите на мозъка, като го поддържат в добро състояние. Редовните упражнения помагат на мозъка да се предпази от дегенеративни заболявания, включително болест на Алцхаймер и други видове деменции в по-късна възраст. Упражненията, развиващи мозъчната дейност, допринасят за подобряване на паметта, концентрацията, услужливостта, с която мозъкът борави с информацията, помага в ориентацията и научаването на нови неща.

Свързани статии

Какви упражнения за мозъка можете да правите, за да подобрите дейността му?

Използвайте противоположната си ръка 

Едно много добро упражнение за развитие на мозъка е използването на противоположната ви ръка, която иначе не е водеща. Ако ползвате главно дясната си ръка, опитайте да правите разни неща с лявата. Така ще провокирате другата половина на мозъка си да работи наравно с тази, която е водеща. По този начин развивате мозъчната дейност и разгръщате целия потенциал на мозъка си. Мозъкът свиква едната му половина да е по-пасивна от другата, защото използвате крайниците, които са силната ви страна. Като започнете да използвате противоположните си ръка и крак, мозъкът ще започне да се настройва по нов начин, за да откликне на желанието ви да правите нещата по различен начин, който той не очаква.

Използвайте мозъка си за ориентация 

В съвременното ежедневие сме свикнали да използваме приложенията с географски карти в телефоните си за ориентиране в градове и ненаселени места. Следващия път, когато понечите да извадите устройството си, за да се ориентирате някъде или да откриете даден адрес, не го правете. Опитайте се да използвате само мозъка си за ориентация преди това. Така ще развиете пространствените и ориентировъчните му свойства. Това упражнение е полезно за развитие на мозъка и способността му да намира решения в трудни ситуации.

Не отваряйте търсачка, когато искате да си спомните нещо 

Друго добро упражнение за мозъка и най-вече за услужливостта на паметта е да не посягате отново към търсачките в интернет, за да откриете информация, която ви убягва. Опитайте се да си спомните това, което се опитвате да откриете в мрежата. Може да ви отнеме повече време в началото, защото мозъците ни са свикнали да са лениви в това отношение и да разчитат на бързия достъп до информация. По този начин мозъкът започва да пренебрегва информация, която знае, че лесно можете да достъпите в интернет. Не се притеснявайте, че сте започнали да имате проблеми с паметта или ранна деменция. Това е чисто и просто механизъм на мозъка, който има за цел да го щади и да отделя повече ресурс за други дейности. Но когато спрете да ползвате търсачките за всичко, което ви хрумне, ще се убедите колко по-лесно мозъкът ви започва да помни и да ви предоставя информацията, която ви е нужна, защото тя е някъде там складирана в него.

Свързани статии

Използвайте сетивността си 

Различните сетива изпращат различни сигнали и информация към мозъка. Когато започнете целенасочено да използвате обонянието си, слуха си, сетивността на кожата си, ще помогнете на мозъка да обръща повече внимание на заобикалящата среда. Това развива дейността му и помага за подобряването на функциите му.

Сменяйте сутрешната си рутина 

Едно добро упражнение за тренировка за мозъка е като го предизвиквате с различни дейности рано сутрин. Рутината кара мозъка да свиква с всичко, което правите, стартирайки деня си. Той „знае“ кога точно ще се събудите, как ще станете, как ще приготвите кафето си, какво ще е следващото, което ще направите, преди да започнете с работния ден. За да тренирате мозъка си и да развивате дейността му, сменяйте рутината от време на време. Така ще го предизвикате да работи усилено и да подобри функциите си.

Коментирай