Тези 7 неща пазят вирусите далеч от вас

Яжте зелени зеленчуци

11.10.2024г. / 08 47ч.
Мария Василева
Тези 7 неща пазят вирусите далеч от вас. Снимка: istock

Тези 7 неща пазят вирусите далеч от вас. Снимка: istock

За мнозина родители есента и новата учебна година бележат и началото на сезона на вирусите и настинките. Но има ли начин да предпазите вас и вашето семейство от тях? Понякога лека промяна в ежедневните навици може да ви е от полза. Как да бъдете по-здрави този сезон? Ето няколко лесни съвета:

Поддържайте ръцете си чисти 

Докато микробите от настинка и грип могат да се носят във въздуха върху невидимите капчици на непокрито кихане или кашляне, докосването на заразена повърхност е най-честият начин за прихващане на грипния вирус. Това прави добрата хигиена на ръцете жизненоважна за децата в училищна възраст, които са свикнали да докосват повърхностите около себе си, без да се замислят.

Насърчавайте детето си да мие ръцете си поне 20 секунди със сапун и топла вода често през целия ден, особено преди хранене и когато се прибере вкъщи от открито.

Свързани статии

Избягвайте да докосвате лицето

Вашето дете може да не го осъзнава, но е вероятно то да докосва лицето си средно 16 пъти на час. Търкането на очите, чесането на носа или дъвченето на ноктите е пътят за преминаване на грипа в тялото. Най-добре е да избягвате да докосвате лицето им и да ги насърчавате да използват дезинфектант за ръце през целия ден.

Поддържане на повърхностите чисти

Всеки в семейството ви улавя микроби през целия ден и някои от тези микроби попадат в къщата ви. Дори и никой да не е болен, важно е повърхностите да се поддържат чисти. Избърсването на повърхности и използването на дезинфекциращи кърпички помага за намаляване на микробите, така че вашето семейство да остане здраво.

Свързани статии

Спете добре 

Сънят е от решаващо значение за поддържане на имунната система здрава и силна. Липсата на сън може да направи тялото по-податливо на микроби. Много семейства се приспособяват към работа от вкъщи, социално дистанциране и смущения в обичайния си график. Полезно е да се придържате към ежедневието и да карате семейството да си ляга по едно и също време всеки ден. Докато повечето възрастни се нуждаят от седем или осем часа сън всяка нощ, децата се нуждаят от 10 до 14 часа, в зависимост от възрастта си.

Превърнете храненето в приоритет

Уверете се, че вашето семейство яде здравословни, добре балансирани ястия. Това не само насърчава правилния растеж и развитие, но и укрепва имунната им система. Всички клетки на тялото се нуждаят от адекватно хранене, за да функционират оптимално. Яденето на голямо разнообразие от питателни храни гарантира, че вашите деца и тийнейджъри получават важни хранителни вещества, от които имунната система се нуждае, за да остане силна. За да увеличите приема на антиоксиданти, борещи се с инфекциите, накарайте ги да напълнят поне половината от чиниите си с разнообразие от цветни плодове и зеленчуци.

Яжте зелени зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са богати на витамини, които ви помагат да поддържате балансирана диета и поддържат здрава имунна система. Според изследване на мишки, яденето на кръстоцветни зеленчуци изпраща химически сигнал до тялото, който повишава специфичните протеини на клетъчната повърхност, необходими за ефективната функция на имунната система. В това проучване здрави мишки, лишени от зелени зеленчуци, са загубили 70 до 80 процента от протеините на клетъчната повърхност.

Витамин D

Докладите показват, че много хора не отговарят на ежедневните си нужди от витамин D. Недостигът на витамин D може да доведе до симптоми като слаб растеж на костите, сърдечносъдови проблеми и слаба имунна система. Резултатите от проучване от 2012 г. в списание Pediatrics показват, че всички деца трябва да бъдат проверени за адекватни нива на витамин D. Това е особено важно за тези с тъмна кожа, тъй като те не получават витамин D толкова лесно от излагане на слънчева светлина. Храните, които са добри източници на витамин D, включват яйчени жълтъци, гъби, сьомга, консервирана риба тон и говежди черен дроб.

Тази статия има информационен характер. При съмнения относно вашето здравословно състояние, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай