Защо фъстъците са сред най-полезните ядки. Снимка: istock
Фъстъците са една от най-полезните ядки. Рядко обръщаме внимание на този факт, защото ги приемаме за евтини и обикновени. Фъстъците обаче са богати на множество ценни хранителни вещества, които ги правят една от най-полезните ядки, които да консумирате умерено всеки ден. Фъстъците са богати на витамини, като А и Е, които са мощни антиоксиданти. Те съдържат минерали, сред които фосфор, желязо, цинк, магнезий, които са от огромно значение за редица функции в организма. Богат източник са и на фолиева киселина, важна за женското здраве и по време на бременност.
Фъстъците са изключително богати на антиоксиданти, което е много важно за потискането на възпалителните процеси в тъканите, водещи до хронични и дегенеративни заболявания.
Фъстъците са с нисък гликемичен индекс. Освен това са богати на полезни мазнини и фибри, което балансира кръвната захар и предотвратява резките скокове в нивата ѝ. Този механизъм е от голямо значение за превенцията на диабет, както и за управлението му, ако вече е налице. Един добър трик за контрол на кръвната захар е комбинирането на фъстъци с въглехидратни храни, които иначе повишават стойностите ѝ, например плодовете. Ако ги консумирате в компанията на фъстъци, влиянието на плодовете върху кръвната захар няма да е така осезаемо.
Богатото наличие на антиоксиданти във фъстъците ги прави здравословни за сърдечносъдовата система. Те намаляват възпаленията и стимулират работата на сърцето и кръвоносните съдове. Фъстъците спомагат за намаляване на холестерола и контрол на кръвното налягане. В тях се съдържат ненаситени мастни киселини, които имат пряко отношение към контрола на холестерола. Консумацията на фъстъци спомага за предотвратяване на отлагане на холестеролни плаки по съдовете и втвърдяването на стените им.
Ако хапвате фъстъци всеки ден, ще се радвате на добра памет или концентрация. Минералите във фъстъците играят съществена роля за процесите в нервната система и мозъка. Фъстъците са източник и на витамини от група В, които също са едни от най-важните за нервната система. Антиоксидантите в тях също подобряват мозъчната дейност, като намаляват възпаленията и допринасят за понижаване риска от дегенеративни заболявания на нервната система.
Фъстъците са естествен източник на триптофан. Това съединение участва в синтеза и освобождаването на серотонин – хормонът на щастието. В този смисъл редовната консумация на фъстъци подпомага механизмите на настроението и ги прави полезни срещу депресия.
Фъстъците са прекрасен източник на биотин. Биотинът или още витамин В7 е ценен за подхранването на косата, кожата и ноктите. Той участва в растежа на косъма, в синтеза на нови космени фоликули, стимулира растежа и здравината на ноктите, изглаждането на структурата им и ги предпазва от счупване. Кожата също се нуждае от ценните антиоксиданти, витамини и минерали във фъстъците, за да е добре подхранена отвътре, предпазена от бръчки и със сияеща текстура.