6 храни, с които да се предпазите от диабет. Снимка: istock
Диабетът е опасно заболяване, което може сериозно да засегне качеството ви на живот, увреждайки различни ключови органи и системи. При диабет е налице висока кръвна захар, което повлиява сериозно метаболизма и функциите на организма. Храната е важен фактор в превенцията и контрола на диабет. Важно е да се подбират предимно храни с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват скокове в нивата на кръвната захар. Храните с нисък гликемичен индекс спомагат за усвояването на инсулина, който контролира стойностите на кръвната захар.
Нахут
Нахутът е една от най-полезните храни за превенция на диабет. Той е беден на захари и изключително богат на протеини и фибри. В него се съдържат сложни въглехидрати, които се разграждат бавно и не причиняват скокове в нивата на кръвната захар. Фибрите и протеините спомагат за забавянето на усвояването на въглехидратите, като това поддържа оптимални нива на глюкоза в кръвта.
Риба
Рибата е предимно богата на протеини и мастни киселини. Тя е бедна на калории и не съдържа никакви въглехидрати. Наблягането на приема на протеини в храната допринася за качествен контрол на нивата на кръвната захар, предпазва от диабет и наднормено тегло.
Месо без тлъстини
Качественото месо с високо съдържание на протеини също е сред храните, които помагат да се предпазите от диабет. Нетлъстите меса са един от най-добрите източници на протеини, които забавят усвояването на въглехидратите и спомагат за поддържането на стабилни нива на глюкоза в кръвта. Протеините подобряват усвояването на инсулина от клетките, което спомага за поддържането на кръвната захар в нормални граници, а това е ключов фактор за превенцията на диабет.
Киноа
Киноата е богата на протеини и фибри. По тази причина тя е полезна храна за превенция на диабет. Редовното включване на киноа в храненето е важно и за контрола на теглото. Тя стимулира обмяната на веществата, стимулира метаболизма и е ценен източник на сложни въглехидрати и фибри. Те са важни не само за поддържането на стройна фигура, но и за намаляване на риска от диабет.
Яйца
Яйцата са полезни против диабет, защото не съдържат въглехидрати, а са ценен източник на протеини, мазнини и минерали. В тях се съдържат и множество витамини, които са от значение за цялостния метаболизъм и поддържане на оптимални нива на кръвна захар и енергия в организма. За предпочитане е да се консумират варени.
Зехтин
Зехтинът е съставен основно от мастни киселини. Добавяйте го в малки количества към ястията си, тъй като е калоричен. Но от друга страна мастните киселини в него имат прекрасен противовъзпалителен ефект, спомагат за поддържането на нивата на кръвната захар, подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което предпазва от диабет.