8 ефикасни трика за по-добро здраве

Опитайте се да си лягате рано

18.10.2024г. / 12 00ч.
Мария Василева
8 ефикасни трика за по-добро здраве. Снимка: istock

8 ефикасни трика за по-добро здраве. Снимка: istock

Ако искате да подобрите здравето си, започнете с малки стъпки. Пътят към добрата форма има начало, но не и край. Ето защо, ако не знаете откъде да стартирате, почерпете вдъхновение и включете в ежедневието си някои от следните малки, но полезни навици:

Намалете солта

Солницата на масата за хранене улеснява консумацията на излишна сол, което може да доведе до високо кръвно налягане. Затова я поставете в шкаф или килер и я изваждайте, само когато готвите. Също така е добра идея да опитате храната си, преди да я посолите. Може да откриете, че не се нуждае от повече осоляване. Можете също да опитате да подправите храната си със сок от лимон или лайм, чесън, люспи от червен пипер, билки или смес от подправки без сол. Заредете хладилника и килера си с любимите си пресни и сушени билки, така че винаги да ги имате подръка, за да овкусите храната си.

Лягайте си по-рано

Повечето от нас не получават седем или повече часа сън, от които се нуждаят възрастните. С течение на времето липсата на сън може да повиши риска от инфаркт или инсулт – независимо от вашата възраст, тегло или навици за упражнения и движение. Ако сте постоянно лишени от сън, лягането дори 15 минути по-рано всяка вечер може да помогне. Също така задайте редовен график за сън и събуждане и се придържайте към него – дори в почивните дни.

Свързани статии

Решавайте кръстословици

Изследователи открили, че умствено предизвикателни дейности, като четене, решаване на кръстословици, судоку или игра на шах, могат да имат защитен ефект върху мозъка ви. Според проучвания, редовното ангажиране на ума ви може да помогне за намаляване на риска от деменция, свързана с болестта на Алцхаймер.

Не харесвате пъзели или игри? Не се притеснявайте: има и други начини да поддържате здравето на мозъка си – яжте с недоминиращата си ръка; вървете пеша по нов маршрут до дома от работа. И не забравяйте да се свързвате с другите – поддържането на социална ангажираност също може да предпази от деменция.

Мерете се на кантар

Поддържането на здравословно тегло може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Но за жените има още една причина да не натрупват килограми: това ще намали риска от бъдещи заболявания на тазовото дъно. Нарушенията на тазовото дъно са по-чести при жени, които са родили вагинално.

Скорошно проучване обаче установи, че дори жени, които никога не са имали вагинално раждане, са изложени на повишен риск от уринарна стрес инконтиненция, ако са с наднормено тегло или затлъстяване.

Свързани статии

Яжте ядки и семена

Някои хора избягват ядките, защото са с високо съдържание на мазнини. Въпреки това, те, заедно със семената са невероятно питателни. Те са пълни с протеини, фибри и разнообразие от витамини и минерали. Ядките могат да ви помогнат да отслабнете и да намалят риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Освен това, едно голямо обсервационно проучване отбелязва, че ниският прием на ядки и семена е потенциално свързан с повишен риск от смърт от сърдечни заболявания, инсулт или диабет тип 2.

Избягвайте силно преработените храни 

Ултрапреработените храни (UPFs) са храни, съдържащи съставки, които са значително модифицирани от оригиналната им форма. Те често съдържат добавки като добавена захар, високо съдържание на рафинирано масло, сол, консерванти, изкуствени подсладители, оцветители и аромати също. Примерите включват: сладкиши и закуски за бързо хранене, замразени ястия, пакетирани бисквитки, чипсове и др.

Тези храни са със силно наситени вкусове, което означава, че с тях лесно се преяжда, тъй като те активират области в мозъка, свързани с възнаграждението, което може да доведе до прекомерна консумация на калории и наддаване на тегло.

Проучванията показват, че диети с високо съдържание на ултрапреработена храна могат да допринесат за затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и други хронични състояния. В допълнение към нискокачествените съставки като рафинирани масла, добавена захар и рафинирани зърна, те обикновено са с ниско съдържание на фибри, протеини и микроелементи. По този начин те осигуряват предимно празни калории.

Не се страхувайте от кафето

Въпреки някои спорове около него, кафето е пълно с ползи за здравето. То е богато на антиоксиданти и някои проучвания свързват приема на кафе с дълголетие и намален риск от диабет тип 2, болести на Паркинсон и Алцхаймер и много други заболявания.

Най-полезното количество за прием е около 3-4 чаши на ден, въпреки че бременните жени трябва да го ограничат или напълно да го избягват, тъй като е свързано с ниско тегло при раждане.

Въпреки това, най-добре е да консумирате кафе и всякакви кофеинови продукти в умерени количества. Прекомерният прием на кофеин може да доведе до здравословни проблеми като безсъние и сърцебиене. За да се насладите на кафето по безопасен и здравословен начин, ограничете приема си на по-малко от 4 чаши на ден и избягвайте висококалорични добавки с високо съдържание на захар като подсладена сметана.

Свързани статии

Яжте мазна риба

Рибата е чудесен източник на висококачествени протеини и здравословни мазнини. Това важи особено за мазната риба, като сьомгата, която е пълна с противовъзпалителни омега-3 мастни киселини и различни други хранителни вещества. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат риба, имат по-нисък риск от няколко състояния, включително сърдечни заболявания, деменция и възпалителни заболявания на червата.

Тази статия има информационен характер. При съмнения относно вашето здравословно състояние, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Коментирай