Здравословни ползи от калия и откъде да го набавим

За свойствата на ценния минерал и електролит

28.10.2024г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Здравословни ползи от калия и откъде да го набавим. Снимка: istock

Здравословни ползи от калия и откъде да го набавим. Снимка: istock

Калият е един от най-ценните минерали, от които тялото ни има голяма нужда. Той е незаменим електролит, участващ в редица жизненоважни процеси и механизми. Много функции в тялото биха били невъзможни без калий, включително дейността на сърцето и мускулите, нервната система, храносмилането, отделянето, имунната защита. Калият притежава редица предимства и свойства, без които не можем. Ето защо е важно да си го набавяме чрез храната всеки ден.

Кои са основните ползи за здравето от калия?

Калият участва в контрола на течностите в тялото 

Тъй като калият е електролит, той участва в процесите на балансиране и контрол на нивата на течности. Калият съдейства за извеждането на излишните течности, като противодейства на натрия, имащ обратен ефект да предизвиква задръжка. Оптималният баланс на течностите и солите в тялото е от жизнено значение за поддържането на нормално кръвно налягане, кръвообращение, както и за качествен пренос на нервните импулси от мозъка до мускулите и всички останали тъкани.

Свързани статии

Нормалният обмен на течностите и превенцията на задръжка на излишна вода е от голямо значение и за кръвоносните съдове. Така стените им се предпазват от втвърдяване, като функцията им за качествен пренос на кръв и хранителни вещества се запазва. Кръвоносни съдове с еластични и гъвкави стени осигуряват по-качествено кръвообращение и създават условия за добра поддръжка на кръвното налягане.

Калият е незаменим за нервната система и мозъка 

При дефицит на калий преносът на нервни импулси от мозъка към мускулите и всички тъкани в тялото се нарушава. Влошаването на тази връзка може да е дори животозастрашаващо. От изключително значение е нивата на калий да се поддържат, защото в противен случай е възможно да се появят затруднения в двигателната активност, мускулите, замъгление на съзнанието, умора, сърцебиене, учестено дишане, нарушения в рефлексите. Всички тези функции могат да се нарушат, ако в тялото няма достатъчно калий. Този ценен минерал контролира мускулните съкращения, като поддържа нормална двигателна активност, както и сърдечносъдова активност.

Калият помага за контрол на кръвното налягане 

Когато водният и солевият баланс в организма е нарушен и е налице задръжка на течности, кръвното налягане може да се повиши. Една от възможните причини е солта в храната, която е представена предимно от натрия или готварската сол. Резултатът е високо кръвно налягане, сърцебиене, аритмия. Калият има свойството да неутрализира влиянието на натрия и да връща баланса на течностите и солите в организма. В този смисъл калият е ценен и за намаляването на риска от инфаркти и инсулти, причинени от неконтролирано високо кръвно налягане.

Свързани статии

Калият намалява риска от камъни в бъбреците 

Още една чудесна полза за здравето от калия е превенцията на камъни в бъбреците. Калият има свойството да намалява нивата на калций, който се отделя в урината. Калцият е сред най-честите причини за образуване на калциеви формации в бъбреците, причиняващи запушвания. Ето защо редовното похапване на храни, богати на калий, ще ви помогне да се предпазите от песъчинки и камъни в бъбреците.

Откъде да си набавите калий?

Едни от най-добрите източници на калий сред храните са бананите. Те са известни с богатото си наличие на ценния минерал в състава си. Само един банан на ден ви дава повече от половината необходим калий за дневния ви прием.

Но има и други богати на калий източници, които редовно да включвате в менюто си. Сред тях са авокадо, риба, боб, леща, нахут, грах, картофи, тиква, сладки картофи, спанак, ядки, червено цвекло, карфиол, броколи.

Свързани статии

Коментирай