8 прости метода, които удължават живота

Грижете се добре за зъбите си

24.10.2024г. / 08 00ч.
Мария Василева
8 прости метода, които удължават живота. Снимка: istock

8 прости метода, които удължават живота. Снимка: istock

През последните години биохакингът е все по-популярен метод, който цели не само удължаването на живота, но и повишаването на неговото качество. В следващите редове ще ви споделим как можете да го включите в ежедневието посредством няколко прости трика. Кои са те?

Излезте навън веднага щом се събудите

Попиването на малко слънчева светлина пет до 15 минути след ставане нулира циркадния ви часовник (механизмът на тялото за регулиране на времето за събуждане и сън). Според проучване от 2017 г. в Journal of Clinical Investigation, добре регулираната циркадна система има положително въздействие върху стареенето; когато това е нарушено, това може да съкрати живота ви.

Отворете завесите си и оставете светлината да влезе веднага щом алармата ви прозвучи, а щом станете от леглото, излезте навън.

Правете 3-4 микротренировки на ден

Малко движение може да направи голяма разлика. Изследване от университета в Сидни установило, че само 60 секунди упражнения, три до четири пъти на ден, могат да намалят риска от преждевременна смърт с до 40%. Микротренировките включват тичане нагоре по стълбите, клякания пред бюрото ви или 1 минута бърпи, скокове или раменни кръгове. А балансирането на един крак за 10 секунди е клиничен тест за по-дълъг живот: ако можете да го направите, краят не е близо.

Свързани статии

Не пропускайте да си набавяте магнезий и витамин D

Проучванията за дълголетие показват, че дефицитът на магнезий причинява увреждане на клетките и инхибира автофагията, процесът на разграждане и повторно използване на стари клетъчни части, за да ги направи по-ефективни.  Според Станфордския център за дълголетие витамин D е друга жизненоважна добавка – като ежедневната му консумация показва 7% намаление на смъртността. Тук можете да видите кои храни са богати на витамин D и магнезий.

Кратката дневна дрямка намалява риска от инфаркт

Гръцко проучване от 2019 г. установило, че ежедневната дрямка от 20 минути понижава кръвното ви налягане, както лекарствата за кръвно налягане – като по този начин намалява риска от сърдечни удари по-късно в живота. Просто не спете твърде дълго: изследване през 2023 г. свързва дрямка от час или повече със затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

Свързани статии

Грижете се добре за зъбите си

Лошото орално здраве е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и деменция. Проучване в Journal of Aging Research установило, че добро миене на зъбите вечер намалява риска от преждевременна смърт с 26%.

Общувайте колкото можете повече

Според китайско проучване от 2023 г. социализирането намалява риска от ранна смърт. И няма значение колко често го правите – хората, които се социализират ежедневно, седмично, месечно или дори понякога в продължение на пет години, живеели по-дълго от тези, които изобщо не се социализират. Срещите с приятели ни пречат да се чувстваме самотни, което само по себе си е рисков фактор за деменция и хронични заболявания.

Яжте зеленчуци преди месо, паста или ориз

Изследователите са открили, че яденето на богати на фибри зеленчуци преди месо, паста или ориз помага за регулиране на нивата на кръвната захар, повишавайки шансовете ви да живеете по-дълго.

Взимайте 2 до 4 студени душа седмично

Освен че повишава допамина, подобрява настроението ви и понижава нивата на стрес, излагането на студена вода е свързано с дълголетие. Това е така, защото увеличава нашия клетъчен метаболизъм, превръщайки бялата мазнина (излишък) в кафява мазнина (която изгаря, за да генерира топлина), което от своя страна е свързано с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Д-р Андрю Хуберман, водещ професор по невробиология, предлага 2 до 4 студени душа седмично, всеки от около 1-5 минути – или общо 11 минути. Водата трябва да е с температура от около 10 – 15 градуса.

Тази статия има информативен характер. Преди да преминете към употреба на хранителни добавки или лекарства, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Коментирай