Вълшебен еликсир топи мазнините и помага за добър сън

С изцяло натурални съставки

24.10.2024г. / 09 00ч.
Мария Василева
Вълшебен еликсир топи мазнините и помага за добър сън. Снимка: istock

Вълшебен еликсир топи мазнините и помага за добър сън. Снимка: istock

Изпитвате ли затруднения да се наспите добре, докато се опитвате да отслабнете? Ами ако ви кажем, че има прост, естествен еликсир, който може да ви помогне да постигнете и двете цели едновременно? Можете да си приготвите полезна напитка, която топи мазнините и допринася за пълноценен сън, и да я консумирате преди лягане.

Как да си я приготвите?

За да създадете този мощен еликсир за изгаряне на мазнини и насърчаване на съня, просто комбинирайте:

  • 1 пакетче чай от лайка 
  • 150 мл вряща вода 
  • сок от половин лимон 
  • 1 с. л. органичен ябълков оцет
  • 1/2 ч. л. канела на прах 

Потопете пакетчето чай от лайка във вряща вода за 10 минути, след което добавете останалите съставки. Изпийте този еликсир приблизително 30 минути преди лягане и се пригответе да изпитате трансформиращата сила на по-добрия сън и подобреното изгаряне на мазнини.

Въпреки че индивидуалните резултати могат да варират, много хора съобщават, че се чувстват по-отпочинали и енергични през първата седмица от пиенето на този еликсир преди лягане.

По отношение на загубата на мазнини, може да започнете да забелязвате промени в състава на тялото си в рамките на няколко седмици, особено когато се комбинира със здравословна диета и редовни упражнения.

Като цяло е безопасно да пиете този еликсир всяка вечер, тъй като всички съставки са естествени и се понасят добре от повечето хора. Въпреки това, ако имате някакви предшестващи здравословни проблеми или притеснения, винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар, преди да добавите нови добавки или лекарства към вашата рутина.

Има ли някакви странични ефекти, за които трябва да знаете? Въпреки че страничните ефекти са редки, някои хора могат да изпитат лек храносмилателен дискомфорт или алергични реакции към определени съставки. Ако забележите необичайни симптоми след пиене на този еликсир, преустановете употребата и се консултирайте с вашия лекар. 

Свързани статии

Как работи тази напитка?

За да разберем как работи този еликсир, първо трябва да проучим връзката между съня и загубата на тегло. „По време на дълбок сън телата ни произвеждат човешки хормон на растежа (HGH), който е от решаващо значение за регенерацията на клетките, възстановяването на мускулите и изгарянето на мазнини“, обяснява д-р Сара Томпсън, известен специалист по съня. HGH не само помага за изграждането на чиста мускулна маса, но също така засилва метаболизма и насърчава загубата на мазнини. Като подобрите качеството на съня си, можете естествено да увеличите производството на този мощен хормон в тялото си.

Свързани статии

Как могат да ви помогнат различните съставки?

Лайка

Основата на този еликсир преди лягане е чай от лайка, добре известно естествено средство за насърчаване на релаксацията и подобряване на качеството на съня. „Лайката съдържа антиоксидант, наречен апигенин, който се свързва със специфични рецептори в мозъка, за да намали тревожността и да инициира сън“, отбелязва д-р Емили Чен, водещ експерт по билкова медицина.

Като пиете чай от лайка преди лягане, можете да успокоите нервната си система, да отпуснете мускулите си и да подготвите ума и тялото си за дълбок, възстановяващ сън.

Свързани статии

Ябълков оцет

В допълнение към лайката, този еликсир съдържа ябълков оцет, съставка с многобройни ползи за здравето. „Доказано е, че ябълковият оцет намалява нивата на кръвната захар, намалява нивата на инсулина и подобрява метаболизма“, това пък споделя д-р Майкъл Пател, практикуващ лекар по функционална медицина.

Като включите ябълковия оцет в рутината си преди лягане, можете да помогнете на тялото си да изгаря мазнините по-ефективно, докато спите. Плюс това, тази пикантна съставка също може да помогне за потискане на апетита, което улеснява придържането към целите ви за отслабване.

Свързани статии

Лимон

Лимоновият сок е друг ключов компонент на този еликсир за изгаряне на мазнини. „Лимоните са богати на витамин С и антиоксиданти, които подпомагат детоксикацията и засилват метаболизма“, обяснява д-р Джесика Ким, дипломиран диетолог.

Цитрусовите плодове също насърчават усещането за ситост и хидратацията – два фактора, които са от съществено значение за успеха на загубата на тегло. Като добавите лимонов сок към напитката си преди лягане, можете да помогнете на тялото си да изхвърли токсините и да функционира по най-добрия начин.

Свързани статии

Канела

И накрая, този еликсир съдържа щипка канела, подправка с мощни лечебни свойства. „Канелата е пълна с антиоксиданти и има противовъзпалителни ефекти, което може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет“, отбелязва д-р Лиам Хартман, специалист по интегративна медицина.

Но ползите от канелата не спират дотук. Доказано е също, че тази ароматна подправка понижава нивата на кръвната захар и помага на мастните клетки да изгарят липидите, което води до повишена загуба на мазнини и подобрен състав на тялото.

Свързани статии