Ползите от гъбите за здраве и имунитет през есента. Снимка: istock
Гъбите са изключително полезна храна за силна имунна система през есента. В този сезон вирусите, грипът и настинките са навсякъде. Затова е важно да поддържаме имунната система в добро състояние. Гъбите могат да са много полезни в това отношение, тъй като съдържат важни бета-глюкани, витамини, минерали и антиоксиданти, важни за имунната система. Едно добро качество, което притежават, е ниското съдържание на калории, което е прекрасен бонус за здравето и фигурата ви.
Витамин D се синтезира в тялото главно чрез слънчевата светлина. През есента и зимата слънчевата светлина е ограничена, а нашите тела са облечени с много дрехи за разлика от лятото, когато големи части от кожата са огрени от слънцето. В такива моменти се нуждаем от допълнителни източници на витамин D, които обаче обикновено са от животински произход. Но гъбите са единственият мощен растителен източник на витамин D, което ги прави изключително полезни за имунната система, тъй като за нейните процеси този витамин е от огромна важност.
Бета-глюканите са активни вещества в гъбите, които имат пряко влияние върху имунната система. Те допринасят за образуването на имуноглобулини, с помощта на които имунната система се бори с инфекциите, вирусите, бактериите и злокачествените процеси в клетките и тъканите.
Гъбите са най-добрият източник на бета-глюкани сред храните, заради което е важно да ги включвате често в менюто си през есента и зимата за силен имунитет.
Още една солидна причина да хапвате гъби през есенно-зимния сезон за здраве и имунитет са антиоксидантите в тях. Гъбите са изключително богат източник на антиоксиданти, които имат силно противовъзпалително, противовирусно действие, подобряват деленето и регенерацията на клетките, съдействат за намаляване на оксидативния стрес в тъканите.
Всичко това подобрява цялостното здравословно състояние, забавя стареенето на клетките и тъканите, намалява риска от хронични и дегенеративни заболявания.
Гъбите са много бедни на калории. В същото време те имат свойството да ускоряват метаболизма и да подобряват шансовете за бързо постигане на мечтаната фигура.
Редовното похапване на гъби помага в отслабването и топенето на мазнини благодарение на антиоксидантите, фибрите и протеините в тях. В гъбите почти не се съдържат мазнини, което помага за контрола на калорийния прием. Гъбите са бедни на въглехидрати, което допълнително помага за контрола на кръвната захар и стабилизирането ѝ в организма. Колкото по-рядко има скокове в кръвната захар, толкова по-бърза и качествена е обмяната на веществата.
Гъбите са полезни за извеждане на токсините. Те стимулират образуването на урина и извеждането на излишната вода от организма. Това помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и подобрява функцията на бъбреците. Изобилието от фибри в гъбите подобрява работата и на тънките черва и дебелото черво.
Фибрите подхранват полезните бактерии в червата, стимулирайки усвояването на хранителните вещества по възможно най-добрия начин. Фибрите в гъбите действат като пребиотик, който подхранва пробиотичните бактерии в червата. Освен това имат детокс ефект за дебелото черво.