Топ 5 ползи за здравето от сиропа от бъз

Защо сиропът от бъз има толкова позитивни ефекти върху организма

11.12.2024г. / 09 21ч.
Илияна Николова
Топ 5 ползи за здравето от сиропа от бъз. Снимка: istock

Топ 5 ползи за здравето от сиропа от бъз. Снимка: istock

Плодовете на бъза са изключително полезни за здравето. Черният бъз е подходящ да си направите сироп, с който да подсилите имунната система в сезона на грипа и настинките. Сиропът от бъз има чудесни здравословни ползи, които могат да подобрят цялостното ви здраве. Сиропът от бъз е богат на огромни количества витамин С и антиоксиданти, заради което е така полезен в много отношения. 

Кои са топ 5 ползи за здравето от сиропа от бъз?

1.   Повишава имунитета и скъсява периода на възстановяване при вирусни инфекции. 

Употребата на сироп от бъз може да е прекрасен начин да оздравеете по-бързо, ако сте болни от вирусна инфекция, грип или настинка. Той повишава защитните сили на имунната система и допринася за по-бързото възстановяване. Освен това е чудесно средство и за превенция срещу вируси и настинки, тъй като благодарение на изобилието от витамин С и антиоксиданти в състава си той подсилва имунитета. 

Свързани статии

2.   Подсилва функцията на имунната система не само срещу вируси. 

Имунната система има много съществени задачи, които далеч надхвърлят предпазването от вируси и настинки. Тя отговаря за множество процеси в организма, сред които са намаляването на влиянието на свободните радикали, потискане на възпаленията в клетките и тъканите, предпазване от хронични заболявания и рак, контрол на деленето на клетките в тъканите и тяхната регенерация. Всички тези прекрасни функции са подпомогнати от редовния прием на сироп от бъз, тъй като той съдържа високи нива на витамин С и антиоксиданти. Тези вещества са пряко свързани с функциите на имунната система, тъй като стимулират образуването на имуноглобулини, без които имунната система не би могла да функционира правилно и качествено. 

Свързани статии

3.   Понижава риска от хронични заболявания. 

Отново благодарение на изобилието от витамин С и антиоксиданти сиропът от бъз е полезен и в превенцията на хронични, възпалителни, дегенеративни и ракови заболявания. Витамин С сам по себе си е антиоксидант. В комбинация с останалите антиоксиданти в сиропа от бъз той помага на организма да неутрализира свободните радикали, причиняващи хронични и възпалителни заболявания. Мощната комбинация от витамин С и антиоксиданти в сиропа от бъз подпомага превенцията на сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане, дори предпазва от дефицит на желязо. 

4.   Подпомага функциите на нервната система и мозъка. 

Сиропът от бъз е полезен за мозъка и нервната система, отново благодарение на антиоксидантите в състава си. Той съдържа още магнезий, който е от огромно значение за преноса на нервни импулси от мозъка до мускулите и всяка тъкан в организма. Антоцианините в сиропа от бъз са вид антиоксиданти, които помагат на мозъка да остане добре предпазен от дегенеративни и хронични заболявания. 

Свързани статии

5.   Дава енергия, подобрява издръжливостта. 

Сиропът от бъз може да подсили не само имунната ви система, но и цялостния ви тонус. Той дава много енергия. Благодарение на веществата в състава си, витамините и минералите сиропът от бъз ви прави по-издръжливи, подобрява резултатите ви при физическа дейност, подпомага възстановяването на тъканите и мускулите след натоварване. 

Високото съдържание на витамин С и антиоксиданти в сиропа от бъз е полезно не само за силен и здрав имунитет, но и за подобряване на състоянието на сърдечносъдовата, нервната система, мозъка, за предпазване от хронични и дегенеративни заболявания, за стимулиране на функциите на всички органи и системи в тялото. 

Как да си приготвите здравословен сироп от бъз без добавена захар?

Съставки

  • 2 чаши черен бъз (пресни плодове);
  • 4 чаши вода;
  • 50 г настърган пресен джинджифил (без кората);
  • 1 чаена лъжица канела;
  • 2 чаши сироп от агаве или мед; 
  • 1 бр. звездовиден анасон, сушен;
  • Сокът от 1 лимон;
  • 5 бр. сушен карамфил. 

Свързани статии

Сложете всички съставки в голяма тенджера. Отначало варете на силен огън. След като сместа заври, намалете котлона на среден към слаб огън. Оставете да къкри около 30-40 минути, като разбърквате от време на време. 

Свалете от котлона. С решетъчна лъжица за намачкване пресовайте омекналите продукти в сместа. 

Прецедете сместа през тензух. Оставете да изстине до стайна температура. Съхранявайте в стъклено шише с капачка, която се затваря плътно. Разтваряйте по 2 супени лъжици от сиропа в чаша вода и пийте по три пъти на ден. 

Коментирай