Защо трябва да ядете повече къпини? Снимка: istock
Къпините са един от най-полезните горски плодове. Ето защо трябва да ядете повече къпини всеки ден. Добре е къпините да присъстват редовно в храненето ви, защото носят изключителни ползи за здравето. Тези черни сочни горски плодове са много богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подобряват цялостното здраве и се грижат за красотата и тънката ви талия.
Защо трябва да ядете повече къпини? Кои са здравословните ползи от тях?
Къпините подсилват имунитета
Къпините са много богати на витамин С и антиоксиданти. Само в една чаша пресни къпини се съдържа около 35% от дневната нужда на организма от витамин С. Самият той е мощен антиоксидант, а в къпините се съдържат още антиоксиданти, цинк, манган, мед, които имат свойството да подсилват имунната система и да подобряват имунните защити в сезона на грипа и вирусните заболявания.
За отслабване
Къпините са много полезни в борбата с наднорменото тегло, защото са бедни на захари и калории, и същевременно много богати на фибри. Ако ги включвате ежедневно в диетата си, на закуска, в смутита и шейкове, в пресни салати, къпините ще ви донесат усещане за ситост и ще ви предпазят от огладняване благодарение на фибрите в тях. Ниското съдържание на плодови захари в къпините спомага за контрола на кръвната захар и предпазва от внезапни скокове в стойностите ѝ, което е една от причините за трупане на излишно тегло.
За здрави кости
Къпините са много полезни за здрави кости, тъй като съдържат високи нива на витамин К. Този мастноразтворим витамин се абсорбира от костите и подобрява тяхната плътност и здравина. Витамин К участва в синтеза на костно вещество и съдейства за усвояването на калция, също така важен за костите минерал. Къпините са богат източник на витамин К, което ги прави прекрасен плод за превенция на остеопороза при жените.
За здрава чревна флора
Къпините съдържат изобилие от фибри и антиоксиданти. Тази прекрасна комбинация от разтворими и неразтворими фибри, придружени от антиоксиданти и полифеноли прави къпините изключително полезни за чревната флора. Те подхранват микробиома в червата и действат пробиотично.
Еднакво добри са пресни и замразени
Едно от предимствата на къпините е, че можете да ги консумирате както пресни, така и замразени. Еднакво добри са и в двата случая. Замразените къпини запазват всички качества, които притежават и пресните наред с витамините, минералите, антиоксидантите, фибрите. Това ги прави по-евтин и достъпен вариант през цялата година, не само в сезона им, когато са и по-скъпи. Пресните къпини много бързо губят качествата си, докато престояват в складове, хладилници и щандове. Ако предпочитате замразени къпини, бъдете бдителни и четете етикетите. Внимавайте за добавени захари или овкусители. За предпочитане са прясно замразените къпини без добавки и подобрители.