Как да си приготвите у дома веган мляко?

Добавете малко лимонена кора за вкус

10.01.2025г. / 09 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Веган млеката са популярна опция дори за хората, които не спазват растителна диета. За съжаление, те могат да бъдат много скъпи, а съставките, с които се приготвят – с неизяснен произход и качество. Вижте в следващите редове как да си приготвите веган мляко по избор у дома:

Овесено мляко

Как да го приготвите?

Накиснете 50 г цели овесени ядки за една нощ. Смесете ги с 1 литър гореща вода с температура около 80 градуса (това е наистина важно, за да избегнете „лигава“ текстура). Блендирайте на блендер за около 1 минута с 1/2 литър вода и любимите си допълнителни съставки (като корен от джинджифил, зелен кардамон, канела или ванилия). Накрая добавете останалата част от водата и разбъркайте отново за няколко секунди. 

Ленено мляко

Накиснете 40 г ленено семе за 8 часа. Изхвърлете водата и изплакнете добре. След това смесете с 1 литър вода със стайна температура заедно с 1 ч. л. ванилия. Лененото мляко има доста тревист вкус, така че може да искате да го подсладите с фурми, кленов сироп или тръстикова захар. 

Лешниково мляко

Как да си го приготвите? Накиснете 100 г лешници за 8 часа в литър вода. Добавете фурми или няколко смокини за сладост и чаена лъжичка какао на прах за истинско удоволствие!

Бадемово мляко

Накиснете 100 г бадеми за една нощ, заедно с 1 литър вода. Смесете с канела, голяма фурма и малко лимонова или портокалова кора. Блендирайте в блендер за около 1 минута. 

Соево мляко

Накиснете 100 г органични соеви зърна за 8 часа в литър вода. Добавете ванилия за аромат и 2 супени лъжици кленов сироп за сладост. След смесване можете да загреете за около 15 минути в тенджера, за да подпомогнете храносмилането.

Оризово мляко

Оризовото мляко е страхотно както неовкусено, така и с добавена шепа лешници за допълнителен вкус. Вземете 100 г кафяв ориз и смесете с 1 литър гореща вода, докато заври. Добавете чаена лъжичка смляна канела или индийско орехче и малко лимонова кора, или дори парче круша.

Какви добавки можете да използвате?

Можете да използвате допълнителни съставки за подслаждане, добавяне на допълнителен вкус и понякога добавяне на калций. Най-често това са 1 голяма фурма без костилката, малко лимонова кора, щипка морска сол или няколко лешника. Можете да добавите и ванилия или канела. Ако искате малко повече пикантен вкус, опитайте да добавите малко парче корен от джинджифил или зелена шушулка кардамон, или и двете. 

Колко дълго издържа домашното веган мляко в хладилника? 

Ако го филтрирате добре, може да издържи от 3 до 5 дни. Зависи малко от съставките; соевото мляко издържа най-дълго. Важно е да се съхранява в хладилник в херметически затворена стъклена бутилка.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Perivale ( преди 2 часа )
Млякото е биологична хранителна течност, която се образува в млечната жлеза на бозайниците. Млекоотделящите животни са обособени в клас Бозайници.Това, което е описано в този материал е всчико друго, но не и мляко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар