5 невероятни ползи от нара

Нарът подпомага храносмилането

28.01.2025г. / 09 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нарът е плод, който се култивира в Западна Азия, в средиземноморския регион и други части на света. Още от древността консумацията му се свързва с множество ползи за здравето. Кои са те?

Може да подпомогне възстановяването след тренировка

Сокът от нар е с високо съдържание на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, което може да е от полза за хора с високи нива на физически стрес. Пиенето на сок от нар може да помогне за намаляване на оксидативното увреждане, причинено от физически стрес (като упражнения) и да насърчи антиоксидантната защита след интензивна физическа активност, като по този начин насърчава възстановяването на мускулите. Малко проучване, включващо девет елитни щангисти, установило, че участниците, които пият сок от нар преди тренировка, имат намалени нива на маркер за оксидативен стрес, наречен малондиалдехид (MDA).

Изследователите също така наблюдават повишени нива на активност на антиоксидантни ензими, включително глутатион пероксидаза (GpX). Въпреки че са необходими повече изследвания, някои доказателства сочат, че пиенето на сок от нар може да помогне за повишаване на спортните постижения, да насърчи възстановяването след тренировка и да подобри сърдечносъдовите реакции по време на тренировка.

Може да укрепи здравето на сърцето

Резултатите от проучване показват, че консумацията на нар може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане и високи нива на липидите в кръвта. Това се дължи на високата им концентрация на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения. Малко проучване на хора с диабет тип 2 демонстрира, че пиенето на сок от нар всеки ден в продължение на шест седмици води до значително понижени нива на систолично и диастолично кръвно налягане в сравнение с контролна група.

Свързани статии

Подпомага храносмилането

Някои доказателства сочат, че сокът от нар може да е от полза за хора с възпалително заболяване на червата и други заболявания на червата поради съдържанието на полифеноли. Проучвания при хора са в ход, за да се проучи дали сокът от нар може да подобри маркерите за възпаление. 

Нар за здрава кожа

Наровете често са възхвалявани за техните забележителни антиоксидантни свойства; те са с особено високо съдържание на флавоноиди, защитаващи клетките и намаляващи възпалението, танини и елагитанини, за които е доказано, че поддържат всичко – от здравето на мозъка до здравето на червата и здравето на кожата. Както казва д-р Висенте Мера, експерт в областта на стареенето в Sha Wellness Clinic в книгата си „Young At Any Age“ („Млади на всяка възраст“), „нарът е суперхрана, която е добра за кожата поради своята антиоксидантна сила“. Нарът също е богат на витамин С, който може да помогне за образуването на колаген. „ю

Когато тялото е изложено на витамин С, колагенът се стимулира до осем пъти повече“, обяснява докторът. Едно скорошно проучване дори показва, че пиенето на богат на антиоксиданти сок от нар може да помогне за предпазване на кожата от окисление, причинено от UV лъчи, действайки почти като „вътрешен слънцезащитен крем“. 

Нарът е полезен за мозъка

Доктор Мера, както и други негови колеги подчертават как антиоксидантите на нара предпазват мозъка от увреждане, свързано с възрастта, докато високото съдържание на витамин B5 поддържа нервната система. Науката подкрепя това: „Фитонутриентите от сок от нар могат да намалят оксидативния стрес върху мозъка и да поддържат здравето на мозъка, като помагат за запазване на паметта“, отбелязват изследователи от UCLA Health.

Нарът също така осигурява противовъзпалителни ползи, които предотвратяват окисляването на LDL холестерола, по-известен като „лош“ холестерол: „Консумацията на нар има благоприятен ефект при подобряване на нивата на TG, LDL-C и HDL-C“, установи скорошен анализ. Както всички знаем, продължителният стрес с течение на времето е един от големите агресори на биологичното стареене. „Човешкото тяло не е създадено да живее така, сякаш постоянно е преследвано от стреса на живота“, отбелязва д-р Мера. „Сезонните храни, които успокояват възпалението и поддържат нервната система, са добър начин за насърчаване на дълголетието.“

Свързани статии

Коментирай