Храни, с които да овладеем тревожността

Вкусни и полезни

12.02.2025г. / 14 19ч.
Михаела Лазарова
Храни, с които да овладеем тревожността.Снимка: istock

Храни, с които да овладеем тревожността.Снимка: istock

Тревожността е част от живота на всеки. Колкото и да се опитваме да сме всеки ден енергични, в добро настроение, невинаги зависи от нас дали ще се чувстваме така. Ситуациите в които попадаме, при някои хора липсата на редовна физическа активност и здравословно хранене, физиологични промени, които настъпват, стресови ситуации, ни карат да усещаме безпокойство. 

Редица западни изследвания доказват, че изборът ни на ежедневна храна може да помогне да се чувстваме и да бъдем по-здрави физически и емоционално. 

Вижте за кои храни се смята, че помагат да овладеем тревожността. 

Храни богати на витамин С, като броколи, череши, цитруси, киви, сини боровинки и други. Спомагат за редуцирането на нивата на хормона на стреса кортизол и подкрепят синтеза на серотонин, който ни кара да се чувстваме добре. 

Храни богати на магнезий, като черен шоколад, натурално какао, банани, бадеми, тиквени семки и други. Допринасят за успокояване на нервната система и регулирането на стресовите хормони. 

Свързани статии

Храни богати на желязо, като спирулина, яйца, леща, спанак, сусамов тахан, нахут, риба и други. Намаляват риска от появата на умора, усещане за обърканост, които могат да влошат тревожността. 

Храни богати на омега-3 мастни киселини, като риба, семена от чиа, смляно ленено семе, риба, морски дарове, авокадо, орехи и други. Подкрепят здравето на мозъка, подобряват настроението и реакцията ни в стресови ситуации. 

Храни богати на триптофан (една от най-важните аминокиселини за здравето ни), като овесени ядки, фъстъчено масло, кашу, яйца, мляко, скариди, спирулина и други. Допринасят за синтеза на серотонин, който от своя страна подобрява настроението и насърчава усещането за спокойствие. 

Свързани статии

Храни богати на витамини от групата В, като птиче и червено месо, слънчогледови семки, обикновени и сладки картофи, червено грозде и други. За консумацията им се смята, че е полезна за мозъчното здраве и допринася за редуцирането на стреса, като по този начин допринася за синтеза на серотонин в мозъка. 

Храни богати на хром, като ябълки, броколи, грозде, картофи, бразилски орехи и други. Хромът допринася за стабилизирането на нивата на кръвната захар. Това може да намали риска от тревожност и промени в настроението, нивата на енергия, поради резки пикове и спадове на кръвната ни захар след хранене. 

Не забравяйте да добавите към менюто си и натурално кисело мляко, зелен чай, куркума, ягоди, нар, смокини. 

Свързани статии

Коментирай