Как куркумата помага при запек? Снимка: istock
Куркумата е една от най-полезните подправки. Тя е невероятно богат източник на антиоксиданти, витамини, минерали, фитохимикали, активни вещества, фибри, които я правят един от най-здравословните избори за всеки режим на хранене. Куркумата може да се използва по много начини в менюто – както за подправяне на ястия и печива, така и под формата на отвара. Както и да я включите в ежедневния си хранителен режим, тя ще донесе невероятно много ползи за здравето и красотата.
Защо куркумата е толкова полезна?
Ускорява метаболизма и помага за отслабване
Куркумата има изгарящи мазнините свойства. Тя помага за отслабване, защото ускорява обмяната на веществата и повишава вътрешната телесна температура, която забързва метаболизма и топенето на мазнините. За по-добри резултати можете да приемате около една чаена лъжица куркума, разтворена в чаша вода сутрин на гладно. Като я добавяте и към ястията си, ще се радвате на още по-забележителен ефект в топенето на мазнините и поддържането на теглото.
Балансира кръвната захар
Куркумата заедно с канелата са две от най-полезните подправки в борбата с високата кръвна захар и диабета. Само една супена лъжица куркума на ден има свойството да забави скоковете в кръвната захар и да допринесе за балансирането на стойностите ѝ през целия ден. Това е от особена важност за превенцията и контрола на диабет, както и на наднорменото тегло. Куркумата дължи тези свойства на антиоксидантите и куркумина в състава си, които въздействат върху рецепторите за инсулин в клетките, като ги правят по-чувствителни.
Мощни антиканцерогенни свойства
Куркумата съдържа силни активни фитохимикали и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, намаляват оксидативния стрес, причиняващ неправилно делене на клетките и предпоставки за туморни изменения в тях. Видоизмененото делене на клетките вследствие на оксидативен стрес е една от водещите причини наред с генетичните фактори, водещи до развитие на ракови заболявания. Редовното консумиране на куркума под различни форми намалява този риск и може да предпази от рак.
Подобрява нервната система и предпазва от алцхаймер
Болестта на Алцхаймер е една от най-опасните, засягащи централната нервна система и по-специално мозъчната функция. За да се предпазите от алцхаймер, както и от други неврологични заболявания и състояния, включвайте куркума редовно в менюто си. Куркумата е много богата на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които потискат възпаленията в тъканите. Тлеещите задълго възпаления, които остават скрити, са една от водещите причини за хронични и дегенеративни заболявания не само на нервната система, а цялостно в организма. Куркумата е и ценен източник на минерали, от които нервната система и мозъкът се нуждаят.
За добро храносмилане и против запек
Една от важните причини куркумата да е толкова полезна е свойството ѝ да стимулира изхождането и извеждането на токсините от червата. Куркуминът и фибрите в куркумата облекчават запека и ускоряват движенията на червата. Консумацията на куркума подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества от храната. Тя може да повлияе положително и диария.
Против болки в ставите
Антиоксидантите и противовъзпалителните вещества в куркумата са полезни и против болка преди всичко в ставите. Ако сте редовни в консумацията на куркума, това ще ви помогне да се радвате на по-нисък риск от ревматизъм и артрит. А ако вече страдате от тези възпалителни дегенеративни заболявания, болката и сковаността в ставите ще намалеят при редовен прием на куркума.
За чисти дихателни пътища и против синузит
Антиоксидантите и противовъзпалителните вещества в куркумата са толкова силни, че могат да ви помогнат да прочистите носния секрет при наличие на синузит. Прилагането на отвара от куркума в носа допринася за дренирането на секрета и прочистването на дихателните пътища.