5-те най-добри билки за детокс

Шизандрата е наричана „плодът с пет вкуса“

07.04.2025г. / 11 16ч.
Мария Василева
кои са най-добрите детоксикиращи билки? Снимка: istock

кои са най-добрите детоксикиращи билки? Снимка: istock

Наред с пролетното почистване у дома, може би искате да прочистите и тялото си, особено след тежките зимни трапези.

Вижте кои са най-добрите детоксикиращи билки:

Кориандър

Телата ни са изложени на тежки метали всеки ден чрез храна, вода, фармацевтични продукти, промишлени продукти, замърсяване и др. Когато тежките метали се натрупат, за да достигнат токсични нива, те могат да доведат до набор от симптоми и хронични състояния. Химическите съединения в кориандъра действат като естествени почистващи агенти, свързвайки се с токсичните метали и правейки ги по-лесни за транспортиране извън тялото.

Известен със своя уникален вкус, който не може да бъде сбъркан и често използван в мексиканската кухня, кориандърът може да се включи във всякакви храни – ястия от птици и риба, салати, сосове, смутита и др. Може лесно да се намери в хранителни магазини и разсадници, ако искате да го добавите към вашата билкова градина. 

Свързани статии

Глухарче

Снимка: iStock

Традиционно използвано като диуретик, изследванията показват, че глухарчето може да помогне за подобряване на функцията на черния дроб и жлъчния мехур. Със забележителна хранителна стойност, глухарчето е пълно с витамини A, B6, C, D и K, плюс минерали като желязо, калий, цинк и по-високи нива на бета-каротин от морковите.

На практика нито една част от растението глухарче не се изхвърля, тъй като коренът, листата и цветовете са годни за консумация и се използват за терапевтични цели.

Опитайте да накиснете корените, за да направите чай от глухарче, задушете цветовете като гарнитура или добавете суровите листа към любимата си салата. 

Свързани статии

Бял трън

Билката, която най-често се препоръчва за поддържане на чернодробната функция, е бял трън. За неговото активно съединение, силимарин, е клинично доказано, че стабилизира клетъчните мембрани и стимулира пътищата на детоксикация. Освен това има противовъзпалителни ефекти и някои проучвания показват, че дори може да помогне на черния дроб да регенерира тъкан.

Тъй като силимаринът не е много водоразтворим или не се абсорбира добре от тялото, повечето продукти от бял трън са стандартизирани препарати, съдържащи 70 до 80 процента силимарин.

Шизандра

Шизандра

Снимка: iStock

Шизандрата е наричана „плодът с пет вкуса“, единственият плод, който може да се похвали с всичките пет вкуса според традиционната китайска медицина – горчив, остър, солен, кисел и сладък. Всеки вкус отговаря на различен природен елемент, система от органи и терапевтично действие. В традиционните термини се казва, че този суперплод възстановява жизнената енергия на тялото, а съвременните изследвания потвърждават неговата поддържаща черния дроб функция.

Свързани статии

Червена детелина

Подхранваща и възстановяваща, червената детелина е многогодишно тревисто растение, което фермерите често използват като покривни култури за фиксиране на азота в почвата. Действието му върху тялото е известно със способността му да поддържа здрава кожа, което го прави отличен избор за нежна ежедневна детокс рутина.

Тази статия има информативен характер. Преди да пристъпите към използването на хранителни добавки и билки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Коментирай