Защо трябва да ядем боб и варива през ден

Причините да ядете бобови и варива редовно

29.04.2025г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Защо трябва да ядем боб и варива през ден? Снимка: istock

Защо трябва да ядем боб и варива през ден? Снимка: istock

Бобовите храни и варивата са един от най-полезните типове храни, които може да изберете за здраве и стройна фигура. Те съдържат изключително богата палитра от микро- и макроелементи, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, които вкупом допринасят значително за подобряване на редица здравословни показатели, включително и поддръжката на теглото. 

Защо бобовите и варивата са толкова полезни и трябва да се ядат през ден?

Съдържат голямо количество фибри 

Фибрите са много важни за здравето, защото от тях зависи контролът на теглото, холестерола, кръвната захар. От фибрите зависи и функцията на червата. Фибрите са отговорни за съдействието за детоксикиране на дебелото черво, черния дроб. Те са прекрасен източник на енергия, подхранват чревните бактерии и подобряват флората на лигавиците в тялото. В допълнение фибрите подпомагат и функциите на имунната система. 

Свързани статии

Намаляват риска от диабет 

Бобовите и варивата са богати на растителни протеини. Те в комбинация с фибрите имат изключително положително влияние върху контрола на кръвната захар и теглото. Това е важно с оглед намаляване риска от диабет. Редовната консумация на бобови и варива е страхотен начин да поддържате нивата на кръвната захар стабилни, което понижава риска от диабет. 

Източник на протеини, заместител на месото 

Бобовите и варивата съдържат завидно количество протеини. Това ги прави прекрасна опция за заместител на месото, ако сте на вегетарианска диета. Но и не само – прекаляването с месото на всяко хранене има потенциално негативен ефект върху здравето. Затова е добре протеините да идват от различни източници, за да се избегнат евентуални здравословни рискове. 

Източник на витамини и минерали 

Бобовите и варивата са полезни за здравето, защото съдържат голямо количество разнообразни витамини и минерали. Сред тях са магнезий, мед, манган, желязо, калий, цинк, селен, витамини от група В, витамин С, витамин А. Всички те имат незаменими ползи за всяка система и функция в организма. 

[sc: relatedarticles ids:74157,73226,69519]

Регулират и ускоряват метаболизма 

Бобовите и варивата са много добър начин да ускорите метаболизма и да подобрите резултатите си в контрола на теглото. Благодарение на протеините, фибрите и антиоксидантите в състава си тези групи храни спомагат за разграждането на хранителните вещества, тяхното усвояване и качествено изгаряне. Това прави бобовите и варивата полезни в отслабването. 

Повишават имунитета 

Тъй като бобовите и варивата съдържат изобилие от витамини и минерали, както и богата палитра от антиоксиданти, те допринасят за силен имунитет. Антиоксидантите имат мощен противовъзпалителен ефект, който подсилва имунитета и подпомага защитните сили на организма, като намалява възпаленията. 

За здрави сърдечносъдова и нервна системи

Витамините, минералите, антиоксидантите и фибрите в бобовите и варивата играят съществена роля за нервната и сърдечносъдовата системи. Ако включвате бобови и варива редовно в храненето, ще имате по-нисък риск от високо кръвно налягане, висок холестерол, инфаркт, инсулт, невродегенеративни заболявания, болест на Алцхаймер. 

Свързани статии

Коментирай