На всеки салам ще има некролог

22.06.2010г. / 10 49ч.
Ивет Лолова
На всеки салам ще има некролог

Миналата седмица евродепутатите приеха законодателство, променящо начина на етикиране на храните и напитките. Новите изисквания ще задължат производителите на месо и месни продукти да изписват на етикетите:

  • къде е родено животното;
  • къде е отгледано;
  • къде е заклано;
  • по какъв начин е убито – дали е било предварително зашеметено или не.

Така потребителите ще се ориентират дали купува месо местно производство или вносно. При първия случай клиентът ще знае, че е спомогнал за намаляване на въглеродните емисии, причинявани от транспортиране на живи животни.

Щом ще се влиза в такива подробности, защо не пишат на етикетите дали животното е хранено с ГМО фураж? Или пък на етикетите да има снимка на животното, да пише също какъв е бил неговият характер и навици. След въвеждането на уникалните етикети-некролози сигурно се очаква потребителите с много по-голямо спокойствие да преглъщат салами, кренвирши, пържоли, кюфтета и т. н.

* * *

Жестокостта към животните трябва да се инкриминира
Да не си прасе в Европейския съюз
Коя хранителна добавка за какво е

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Aleks ( преди 12 години )
Много съм съгласна с pepolana. Повечето хора са толкова невежи на тази тема, че е трагично да ги гледаш да протестиират без да знаят за какво. Медиите изнасят някаква минимална информация пречупена през тяхната призма за манипулация и айде всички като овце. Образовайте се бе хора в 21 век има инормация за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ренета ( преди 12 години )
Знаем,знаем и за ГМО-фуражите,и за фирмите,които ги толерират на световните пазари.Не са толкова *** хората,колкото си мислите...САЩ,Сейнт ЛУис,концерна Монсанто,патентоват "Раундъп",те патентоват после и ГМО-соя,която е резистентна към отровата на Раундъп.После са монополисти,и....печелят...без оглед на загубите за природата,в световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
продан ( преди 12 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
продан ( преди 12 години )
В петък от Кауфланд купих готова кайма за кюфтете-6.80лв,кг.Вечерта направихме саме една част.Горе-долу се ядяха.На другият ден когато взех да направя от останалата кайма кщфтета се втрештих.Това не беше същата кайма беше станала като каучук.Кюфтетата се пръскаха и бяха твърди като камък.Вероятно в тази кайма изобщо не е имало месо,а само соя-100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
pepolana ( преди 12 години )
Какво знаете пък вие за ГМО-фураж, че го отчитате като нещо вредно?! Изобщо наясно ли сте какво е ГМО или и вие сте разбирачи като онези, които протестираха срещу незнанието си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар