Лондонският български хор е на турне в България от 7 до 13 август

04.08.2010г. / 09 26ч.
Аз жената
Лондонският български хор е на турне в България от 7 до 13 август

Турнето на Лондонския български хор (The London Bulgarian Choir), което се провежда с информационната подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина, ще започне от Копривщица. Там на 7 август Хорът ще участва в традиционния Събор за фолклорно надпяване на сцената за чуждестранни състави. На 8 август предстои концерт на централния площад в Пловдив, а на 10 август певческия състав ще изнесе концерт в театъра в Стара Загора. От 11 до 13 август Хорът ще гостува на Джаз фестивала в Банско, където ще изпълни своята програма на 12 август.

Лондонският български хор е уникална група от певци от цял свят, обединени от любовта към българския фолклор и желанието да пеят като българи. Създаден през 2000 г. от певицата Десислава Стефанова, възпитаничка на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Благодарение на нейното търпение и отдаденост и подкрепата на българското посолство в Лондон, тази интернационална група се превръща в певческа фолклорна стихия, която завладява сърцата и умовете както на британците, така и на българите. Хорът е представял своя български репертоар в Уестминстърското Абатство, в големи концертни зали и модерни клубове, на фестивали и рок концерти, в посолства, по селски площади и на шлеп по река Темза.

През 2006 г. Лондонският български хор печели наградата на Би Би Си за некласически хор на годината, ставайки първият певчески състав, удостоен с това звание. През 2007 г. Хорът добива още по-широка популярност сред британската публика, след като известната певица Джоун Армъртрейдинг прави радио предаване за своите пет най-любими хорове, един от които е Лондонският български хор. Съставът сътрудничи с много рок, джаз и класически музиканти в уникални продукции. Най-значимата изява е концертът с рок групата “Давс“, излъчен на живо в телевизионния ефир в най-гледаното време през октомври 2009. Членовете на Хора са пели в саундтрака на сериала “Елизабет, кралицата-девица“, който спечели награда за най-добра телевизионна музика.

Тазгодишното турне на Лондонския български хор е второ в страната ни през десетгодишната му история. През 2005 г. 40 певци и приятели на състава пътуват до София, Триград и Гела в Родопите, Стара Загора, Пловдив и Русе. Този път Хорът ще пътува в още по-голям състав. Голяма част от репертоара, който ще бъде изпълнен пред българската публика, е на композитора Кирил Тодоров (добил популярност с вокалните ансамбли “Траяна“ и “Фолк Скат“). Песните са написани по поръчка и с финансовата подкрепа на Би Би Си. Много от творбите на Кирил Тодоров са с джазов привкус, който се харесва на певците от хора и на британската публика.


Предварителна програма на турнето:
Копривщица
7 август, вечерта
Пловдив
8 август, 20 часа
Централен площад
Стара Загора
10 август, 19 часа
Театър «Гео Милев»
Вход – свободен
Банско
От 7 до 13 август 2010 г. Лондонският български хор е на турне в България.

Турнето на Лондонския български хор (The London Bulgarian Choir), което се провежда с Джазфест
12 август, 19 часа, 1-ва сцена

***
Найджъл Кенеди ще свири с Пловдивската филхармония на 1 септември
Елица и Стоян изнесоха благотворителен концерт с песни от новия си репертоар

Коментирай