Кризите разклащат хармонията и красотата на жената

10.03.2012г. / 21 18ч.
Ивет Лолова
Кризите разклащат хармонията и красотата на жената

Как кризите разклащат хармонията и красотата на жената – това припомни писателката Елена Алексиева в разговор за новата си книга „Нобелистът“.

„Смущава ме образът на българската жена. Преобладаващият ролеви модел не е много добър. Няма да говоря надълго за чалга певиците и за този начин на съществуване. Той бележи не само жената днес, но и мъжа днес. По стечение на обстоятелствата при нас съществува непрекъсната несигурност и обърканост, която винаги е била по-голяма, отколкото на други места. Въпреки, че навсякъде по света хората са подвластни на обстоятелствата, навсякъде се случват неща, които им пречат да реализират жизнените си планове; пораждат се кризи – всеки се бори за живота и за хляба си.

Но при нас дори най-малките сътресения, колкото и да са локални, се преживяват много силно, депресивно и това се отразява на хората. Често, когато гледам хората по улицата виждам много несигурни лица, в целостта, която представляват. Да, хората не те познават, но въпреки това ти представляваш една цялост, която излъчва някакво послание към другите. В много случаи това послание е несигурност и обърканост. Тази цялост, още преди да си я доближил, започва да се разпада и ти виждаш пробойните в нея.

Мисля си, че и жените, и мъжете, трябва по-добре да умеят да се поставят в света, да вярват повече в себе си, да са наясно със себе си. Това е единственият начин дори в един толкова объркан свят да имаш здрави отношения със заобикалящата те среда, да можеш да отсееш важното от неважното, лошото от доброто. Всичко това си личи. Както имаше един рекламен лозунг – „Красотата отвътре личи отвън“, та може да се каже, че душевният баланс, вътрешното равновесие също си личи и са изписани на лицето.“

Очаквайте скоро цялото интервю с писателката Елена Алексиева.
Елена Алексиева: Размити са границите между лека, тежка и елитарна литература

Снимка: Лаура

Прочетете още:

Коментирай