Трудните хора. Късат ви нервите? Обезоръжавате ги!

31.05.2012г. / 10 08ч.
Аз жената
Трудните хора. Късат ви нервите? Обезоръжавате ги!

За автора:

Андрю Фулър е член на катедрата по психиатрия и катедрата по образование в университета в Мелбърн. Автор е на няколко бестселъра, между които: „Трудните деца“, „Как да помогнем на детето си да успее в училище“, „Животът – наръчник за употреба“ и др. Той е и един от авторите на серия от програми за развиване на емоционалната интелигентност и издръжливост в децата, която се използва в над 3500 училища във Великобритания и Австралия. Андрю Фулър е и главен консултант на националната програма на Ей Би Си за превенция на наркотиците.
Андрю Фулър също е и клиничен психолог и семеен терапевт, който се е срещал с хиляди трудни хора в своята практика и за щастие е оцелял, за да сподели своя опит. Той предлага практическа подкрепа за всички, на които им се налага да общуват с така наречените „трудни“ хора. Това са индивиди, които обикновено се стремим да избягваме на всяка цена, но това се оказва невъзможно – подобни тежки характери се срещат навсякъде. Независимо дали става дума за шефове, колеги или роднини често се оказваме заложници в подобни нездравословни отношения. Настоящата книга ще ви покаже как да се справяте с тежките характери, като същевременно запазите разсъдъка си.

Стане ли въпрос за трудни хора, повечето от нас се молят просто някак да изчезнат и да идат да тормозят някой друг. За съжаление това няма как да се случи. Не е ли по-добре да открием механизмите, чрез които да прекратим налагания ни тормоз и да започнем да общуваме с тях пълноценно?
Повечето от героите в световната история, личности като Чингиз хан, Атила, а може би и Жана д`Арк, не са от онзи тип хора, с които бихме желали да седнем на по чаша бира и сладка приказка. Но трябва да признаем, че ако изпаднем в беда, най-добре е хората като тях да са на наша страна.
„Трудните“ екземпляри са като динамит – не можеш да не ги забележиш. Толкова са впечатляващи, драматични и властни, че околните едва ги търпят. Но точно те раздвижват духовете и карат колелото на историята да се върти по-бързо. Когато нашият „труден човек“ се заеме с нещо, той го върши както трябва и го довежда до край. А научите ли се как да впрягате неговите умения и неизчерпаем хъс да работят във ваша полза, вече имате тайно оръжие, пред което и най-мощният бомбардировач прилича на детска играчка.
Ако в живота ви има един или повече от тези непоносими индивиди, значи книгата е за вас. Може би се опитвате да живеете с такъв човек, да го ръководите (поне така си мислите), да съжителствате в семейството или да съществувате що-годе хармонично (тоест да не стигате дотам, че да искате да се избиете един друг). Каквито и да са целите ви, свързани с такива хора, тази книга ще ви помогне, първо, да ги разпознаете, и второ, да запазите разсъдъка си, когато сте в тяхна компания. В някои случаи даже ще ви помогне да впрегнете енергията им в своя полза.
„Трудните“ хора са дива и разнородна тълпа. Единственото, което ги обединява, е, че пред всеки екземпляр би трябвало да има предупредителен надпис: „СТОЙ ДАЛЕЧ!“.
За жалост, както всички научаваме от горчив опит, да стоиш далеч, никак не е лесна работа. Понеже те съвсем не са малко!
Независимо дали са роднини, приятели или колеги, ситуациите, в които могат да ви въвлекат, ще ви вземат ума, ако не внимавате. Много, много трябва да внимавате! Това са хората, заради които се мятате насън, докато те самите спят като младенци. Могат да ви вбесят до краен предел и да отровят живота ви. Като нищо ще я докарате дотам да виете и да скърцате със зъби заради техните изпълнения.
Книгата има за цел да ви помогне да останете невредим в задкулисните игри в офиса, с интелигентен финт да се измъкнете от семейните интриги и драми и да се издигнете недосегаеми над врящия котел на слуховете и сплетните. Затова се стегнете, налейте си едно по-силничко питие и дишайте дълбоко: с опонентите, за които се разказва в тази книга, шега не бива. Те отлично владеят изкуството на конспирациите, измамите, грозните обиди и клеветите... И са обръгнали на скандали и конфликти, за разлика от самия вас.
Накратко, повечето от „трудните хора“ не ги бива особено за съотборници.
В тази книга ще научите някои много полезни неща. Ето вашият примерен план за действие:
Установете ползите и вредите;
Съпоставете и анализирайте моделите на взаимоотношенията си;
Проучете в детайли собственото си поведение;
Определете най-добрият краен резултат;
Конкретизирайте стратегията си;
Опитайте да смените перспективата;
Йерархизирайте възможностите и заложете на стратегията за промяна;
Смекчете „токсичните“ ефекти;
Елиминирайте причината за вашата уязвимост и извлечете поука.
В една от предишните книги на Андрю Фулър „Трудните деца“, се научихте как да отглеждате и възпитавате своенравни, дръзки и упорити деца. Когато тези деца пораснат, тяхното „трудно“ поведение вече е закостеняло и се е превърнало в постоянен модел. Тоест ще ви трябват още по-големи умения, за да се справите с тях.
От настоящата книга ще разберете как да развиете тези умения, за да излезете на глава с трудните хора навсякъде и по всяко време: на работното място, в любовния си живот, сред приятелите и семейството.
И най-важното: ще научите как да превърнете трудните хора във вашите най-добри учители.

Откъс:

Конфронтация: Откритата война с труден човек рядко носи успехи. Първо, той е много по-добър в споровете и битките, отколкото сте вие. Второ, моментът на конфронтацията рядко настъпва, когато сте го планирали, затова се оказвате неподготвен и прекалено разгневен, за да мислите логично. Импулсивните действия по принцип не са добра идея, що се отнася до „трудните“ хора: прекалено сте развълнуван и дезорганизиран, затова онзи най-вероятно ще откаже да се занимава с вас и ще ви обяви за истеричен и лабилен.
Първият чудесен урок, на който ще ви научат трудните хора, е, че преодоляването на важни проблеми във взаимоотношенията изисква изключително внимание и хладнокръвно планиране.
Бягство: Вторият чудесен урок, на който ще ви научат трудните характери (и то неведнъж), е, че можете да избягате, но няма къде да се скриете. Светът е пълен с такива като тях. Те са вашите опоненти и ако не си извлечете необходимите поуки, непрекъснато ще се случва да се изправяте пред едни и същи проблеми или тип хора.
Всъщност трудните хора могат да ви научат да играете по-добре играта, наречена живот. Ако се опитвате да ги избягвате, само ще усложните проблема. Вероятно ги смятате за най-злите си врагове, но те могат да се окажат и чудесни учители. Единственият резултат, който ще постигнете чрез бягството, е утвърждаването на собствената ви слабост.
Мълчаливо късане на нервите: Най-често срещаната реакция е да търпим и да се терзаем вътрешно. Тя е и най-вредна. Така поставяте себе си в позицията на нещастното зайче, заслепено от фаровете, – безропотно поглъщате отровата, която ви сервират, и по цели нощи не спите.
Най-лошото е, че с времето вие също ставате „отровен“ за хората, които обичате. Възможно е да започнете да се оплаквате от „трудния“ човек пред някой, който няма никаква власт да промени поведението му, – едно абсолютно безсмислено занимание. Целта на тази книга е да ви помогне да не стигате дотам.

На книжния пазар от 28 май 2012 г.
Обем: 264 стр.
ISBN: 978-954-26-1110-3
Корична цена: 11,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай