ЕС ще забрани избиването на бездомните кучета

05.07.2012г. / 11 06ч.
Аз жената
ЕС ще забрани избиването на бездомните кучета

Европейският съюз се готви да забрани избиването на бездомни кучета, след като Европейският парламент гласува днес (5 юли 2012) препоръка до Европейската комисия, с която я призовава да предложи съответно законодателство, съобщава Dnes.bg.

Според текста бездомните животни ще могат да се убиват само при медицински показания, трябва да се забранят нелицензираните кучкарници и да се въведат задължителни програми за ваксинация и стерилизация на уличните кучета. Всички тези ангажименти трябва да са придружени със строги санкции за властите, които не ги спазват.

Проблемът се отнася предимно за Южна и Източна Европа, където животните – домашни и бездомни, са „жертва на лошо третиране и жестокост“, се казва в парламентарната резолюция.

Припомня се, че Съветът на Европа е приел Конвенция за защита на домашните любимци. България я е ратифицирала през 2004 г., но Франция, Италия, Великобритания и Холандия не са я подписали.

Европейският парламент настоява хуманното отношение към животните да се изучава в училище, за да привикват гражданите от малки да обичат животните. В приетия днес в Страсбург документ се казва, че животните са същества с усещания и затова към тях трябва да се проявява хуманност.

Поводът за днешния вот в Страсбург са серия петиции, внесени в Европейския парламент от името на организации, защитаващи животните. Някои от тях – за насилието над животни в Румъния и Италия, са подписани от над 150 хил. души.

В регистъра на петициите обаче няма жалби, свързани с отношението към домашните и бездомни кучета в България.

Снимка: Лаура

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Лили ( преди 11 години )
А какво да кажем за "добрите" хора,които залагат отрова за уличните кучета? Ами ако до нея се доберат клошари, деца или домашни любимци??2Или се отровят кучета и останат трупове със зараза??? Защо все още не се кастрират редовно уличните кучета??? Кого са наказали за това??? Нали хората са разумни същества... но май бе душа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74 rate up comment 0 rate down comment
Нина ( преди 11 години )
"Европейският парламент настоява хуманното отношение към животните да се изучава в училище, за да привикват гражданите от малки да обичат животните. В приетия днес в Страсбург документ се казва, че животните са същества с усещания и затова към тях трябва да се проявява хуманност." А някъде казва ли се, че същите тези бездомни кучета, (които масово разкъсват хора, застрашавайки живота им), кучета, към които трябвало да проявяваме хуманност, проявяват ли те самите хуманност към хората????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68 rate up comment 0 rate down comment
ina ( преди 11 години )
Като забраняват да дойдат да си ги вземат и да си ги отглеждат.Защо към хората са толкова безчуствени,а към кучетата ХУМАННИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар