Стъкленият плаж – чудо на природата

11.07.2012г. / 14 28ч.
Снежана Проданова
Стъкленият плаж – чудо на природата

Като дете на природата, човек понякога забравя откъде е тръгнал. Все по-често ставаме свидетели на случайни сметища, замърсени водоеми, изчезващи животински видове.

Един такъв интересен случай е Стъкленият плаж. Поради незаинтересоваността на човека, от 1943 до 1949 година плажът във Форт Браг, Калифорния, е бил активно сметище. Посетителите на мястото, забравяйки моралното си задължение да пазят чистота, безнаказано са натрупвали най-различни отпадъци, сред тях и много стъклени бутилки.

Да, но Майката природа решила да се намеси и в продължение на около 30 години си играла със стъклените шишета. Така най-сетне парчетата стъкло се превърнали в заоблени и изящни стъклени камъчета.

Скоро щатът осъзнал, че посещаемостта се е увеличила, защото хората ходели да събират бляскавите камъчета за спомен, и решил да превърне мястото в национален парк, да почисти излишните отпадъци и да помогне на естествените сили на морето в шлифоването на стъклата.

В момента Стъкленият плаж е дестинация за гмуркачи и любопитни туристи, които отиват да се насладят на нестандартния морски пейзаж.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай