„Балансирай хормоните си“ от Давиния Тейлър

Биохакинг за добра форма, концентрация, енергия и сън

21.10.2024г. / 10 29ч.
Корица: Хермес

Корица: Хермес

За авторката

Давиния Тейлър е автор на бестселъри, предприемач, майка на 4 деца и пионер в биохакинга. Книгите ѝ „Това не е диета“ и „Балансирай хормоните си“ са бестселъри №1 на „Сънди Таймс“.

Давиния Тейлър има над 1 милион последователи в Instagram и ежедневно помага на стотици хиляди хора да поемат отговорност за собственото си здраве и благополучие.

Очаквайте „Балансирай хормоните си“ на 29.10.2024 г.

За книгата

Когато става въпрос за хормони, повечето хора ги свързват с „женски проблеми“. Малцина обаче съзнават, че те регулират почти всичко – от съня и апетита до настроението и реакцията на стрес.

В тази книга Давиния Тейлър показва, че хормоните са невероятен инструмент за постигане на оптимално здраве само ако можем да ги надхитрим по правилния начин. Тя предлага ефикасна биохакинг стратегия, с която да постигнем добра форма, здрав сън, висок тонус и концентрация. Отправна точка на научнообоснования ѝ подход са симптомите, а когато откриете какво стои зад тях, ще научите как да си помогнете с лесноприложими стратегии, сред които детокс, физическа активност, хранителни добавки и ноотропи, дихателни упражнения, студени душове, периодично гладуване, поддържане на чревното здраве.

В наръчника ще откриете и съвети от д-р Мохамед Енаят, уважаван специалист по функционална и превантивна медицина, който също така ще ви даде насоки за изследвания и какво да обсъдите с личния си лекар.

Откъс

ПРЕДГОВОР

Имах късмета известно време да работя с Давиния и като лекар, и като приятел. Нейният подход към промяната на биохимията на организма и преобразяването на живота показва какво е възможно да се случи, когато си любознателен и опитваш простички промени в начина на живот и приема на хранителни добавки. „Балансирай хормоните си“ е наръчник, основан на симптомите, в който тя споделя своя научнообоснован подход на недвусмислен и лесноразбираем език. Ако следвате Давиния в социалните медии, знаете че тя е честна, открита и неподправена. Нейната искреност помага на всички нас да проявяваме по-голямо любопитство към собственото си здраве и да правим позитивни промени.

Като лекар, учил във Великобритания, усещах, че основно съм обучаван да разпознавам и лекувам болести, а не да се фокусирам върху оптимизиране здравето на моите пациенти. Животът и професионалната ми практика започнаха да се променят, когато излязох извън стандартните очаквания за „контрол на заболяванията“ и започнах да си задавам въпроси какво означава да си истински здрав човек. Подходът на Давиния е същият – не става въпрос просто да лекуваме симптомите, а да се стремим да се чувстваме наистина добре.

От позицията ми на основател на клиника по функционална медицина, където се използват много от техниките в тази книга, мога да ви уверя, че хиляди от пациентите ми установиха как поемането на контрола над собственото им здраве подобрява настроението, енергията, съня, храносмилането, имунитета, либидото им и много други неща. Да не говорим за увереността, която придобиха от усещането, че са информирани и способни, и от истинското разбиране за това как функционират телата им.

Функционалната медицина представлява холистичен подход към здравето, който повлиява всички системи в тялото, включително чревното здраве, възпалителните процеси, микронутриентите и хормоните. Тя коригира храненето и начина на живот, за да се открият и поправят основните причини за дисбалансите в организма. При правилно приложение този подход работи ръка за ръка с конвенционалната медицина и не е задължително да я заменя. Броят на лекарите и услугите, обучени в областта на функционалната медицина, нараства. Те прилагат този холистичен подход заедно с обучени нутриционисти, специалисти по комплексна психиатрия и психология.

Вземането на по-разумни и информирани решения за хормоналното ни здраве изисква време и знания и това се отнася за вас и за лекаря ви. Разбиранията за хормоните ни са еволюирали изключително много и продължават да се развиват непрекъснато. Някога бе стандартна практика лекарите да изписват противозачатъчни на всяка тийнейджърка с проблеми с цикъла. В наши дни аз бих желал първо да изследвам за евентуален хормонален дисбаланс, който може да е основната причина за менструална болка или нередовен цикъл. През последните години познаването на ползите от хормонозаместителната терапия за жени в перименопауза и менопауза напредва с бързи темпове.

Осъзнаването на проблемите е ключово и вярвам, че тази книга е инструментът, който ще ви помогне да придобиете по-добра представа за вашия собствен хормонален баланс или дисбаланс.

Възможно е да имате нужда от допълнителна подкрепа от медицински специалист и в тази книга аз ще ви предложа някои съвети как да говорите с лекаря си, ако подозирате, че страдате от хормонален дисбаланс. Но накратко, ако имате притеснения, моля ви консултирайте се с вашия лекар – той може да ви помогне много.

Колкото по-скоро поемете по пътя към подобряване на здравето си, толкова по-добре; и резултатите ще са по-дълготрайни. Моля ви, не чакайте да се разболеете.

Твърдо вярвам, че пациентът знае най-добре как се чувства. Често пациентите имат отговор за здравословните си проблеми – просто се нуждаят от малко данни и посока, за да стигнат до него. „Балансирай хормоните си“ ще ви помогне да вземете силата обратно в свои ръце и ще ви насочи към определени стъпки за подобряване на общото ви състояние.

Не го правите само за себе си; хората в едно по-здраво общество са по-щастливи, по-доволни и по-продуктивни.

д-р Мохамед Енаят

Общопрактикуващ лекар и специалист по функционална медицина

Основател на HUM2N

  • Корична цена: 19,95 лв.                                                                                                 
  • Обем: 296 стр.                                                              
  • ISBN: 978-954-26-2381-6                                                                                     
  • Превод: Богдана Димитрова
  • Издателска къща „Хермес“ ООД
Коментирай