Такъв е животът – Да бъдеш родител

02.02.2012г. / 11 53ч.
Аз жената
Такъв е животът – Да бъдеш родител

В следващия епизод на „Такъв е животът – Да бъдеш родител“ в събота, 4 февруари от 15 часа по БТВ, ще стане дума за три годишния Ники. Диагнозата аутизъм преди време автоматично го поставя в графата „деца със специални потребности“, които сме свикнали да не срещаме по улиците, да не виждаме по площадките и никога да не стоят на чина до нашите деца. Майка му Даниела, обаче, е решена на всичко, за да даде шанс на детето си да има нормален живот. Ники има близначка Моника и двамата трябва заедно да тръгнат на детска градина. Диагнозата на Ники, обаче, се оказва огромна пречка и семейството нееднократно получава отказ от градината. Родителите избират да се преборят с много институции, да потърсят помощта на медиите и да убедят всички чиновници, че грешката е в „системата“, а не в тяхното дете.

Майката – беглец
Драмата на Сиса, самотната майка, която е израснала по домовете продължава и в четвъртия епизод на поредицата. Ден след раждането на дъщеря си, тя все още не може да го прегърне. Правилата на болницата позволяват„свиждане“ на майката с новороденото само в часовете за кърмене. Сиса избира да се опълчи на лекарите и за да бъде с дъщеря си, напуска болницата. Защо е толкова важно майката и бебето да бъдат в непрекъснат контакт ще обяснят специалистите – лекари и психолози.

Децата или работата?
Семейството на Нона от Варна вече е пораснало с още един член – третото им момченце. Заради грижите за децата, домашните задължения и необходимостта да работи, Нона се обръща към майка си за помощ. Присъствието на по-възрастната и с други разбирания жена в дома им, обаче, не винаги е облекчение за семейството. Нона разказва за постродилната депресия, която е съпроводена с много страх, тъга и умора, а психологът Александра Заркова дава своите съвети как да се справим с нея. Младата майка иска да остане с бебето си и да се отдаде на грижи за него, но времената за семейството са трудни и тя трябва да се хване на работа, за да могат да издържат финансово. Защо да имаш повече деца е немислим лукс в България и защо нито държавата, нито работодателите са благосклонни в такава ситуация?

Друга героиня на поредицата – самотната майка Дани, пък е изправена пред неприятната ситуация да търси вариант някой да гледа детето й Тома, защото детската градина е в „неочаквана ваканция“. Дани избира да води със себе си детето на работа, но дали това е най-доброто за него?

Прочетете още:

Коментирай