В кои случаи детето не бива да спи във вашето легло?

21.06.2012г. / 14 31ч.
Нина Иванова
В кои случаи детето не бива да спи във вашето легло?

Всяка майка знае от опит, че най-сладко бебето спи близо до нея в леглото. Сгушено в прегръдката на мама или просто на една длан разстояние, детето усеща близостта и топлината й, които го успокояват.

Но колкото и приятни да са тези мигове, както за майката, така и за детето, съществуват условия, при които не е препоръчително, дори се забранява да спите заедно:

1. Когато майката е пушач.

За съжаление именно пушенето се смята за един от основните причинители на СВДС (Синдром на внезапна детска смърт). Оказва се, че токсините, които се съдържат във въздуха, който пушачът издишва, влияят на центровете на мозъка на бебето, отговорни за дишането.

2. Когато леглото на родителите не е безопасно.

За да спите в едно легло с бебето първо трябва да се уверите, че няма никакъв шанс да го бутнете или то да се завърти така, че да падне. Не бива да има луфтове между леглото и стената/прозореца/радиатора, защото има реална опасност да падне там и да се заклещи.

3. Ако употребявате алкохол или успокоителни.

Това може да бъде много опасно, защото алкохолът и хапчетата притъпяват сетивата и може да се унесете в дълбок сън, застрашавайки сигурността на бебето.

4. Ако домашните любимци спят в леглото ви.

В никакъв случай не слагайте бебето във вашето легло, ако там все още се случва да заспива котката или кучето ви.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай