Здраве и красота

Новото за лечението на алцхаймер в България

29.01.2008г. / 15 52ч.
Аз жената
Новото за лечението на алцхаймер в България

Днес, 29 януари 2008 г. от 12 часа в Пресклуб БТА се състоя пресконференция на тема: За първи път в България лечение с положителен ефект върху умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

На пресконференцията присъстваха:
Проф. д-р Параскева Стаменова дмн, началник клиника по неврология на МБАЛ “Царица Йоана” – София; председател на Българското дружество по неврология.
Проф. д-р Лъчезар Трайков дмн, УМБАЛ “Александровска”.
Г-жа Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско сдружение “Алцхаймер – България”.
Проф. д-р Евгений Минков, дфн
Д-р Галин Михайлов, продуктов специалист.

Бяха представени данни за страдащите от болестта на Алцхаймер в България, както и информация за причините и последствията от заболяването върху обществото.

За първи път в България бе представен медикамент, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMEA) през май 2002 г. Той показва висока ефективност при лечение на умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

По неофициална статистика страдащите от деменция в България са над 90 хиляди, като почти половината от тях са с болест на Алцхаймер. С навлизането на уникалното лечение начинът на живот на болните ще се подобри значително и те ще могат по-лесно да посрещнат ежедневните си нужди. Новото лечение ще донесе облекчение и на близките на болните, които са ангажирани с ежедневни грижи за тях.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна форма на деменция, при която загиват голям брой нервни клетки и предаването на сигналите в мозъка се прекъсва. С измирането на невроните в мозъка, способностите на болния и неговият характер постепенно се влошават. Загубата на памет, объркването, проблемите с ориентацията, трудностите с речта, промените в настроението, както и други болезнени симптоми се засилват, докато не настъпи пълна зависимост от сестринска помощ.

Милиони хора по света страдат от Алцхаймер. Около 5 до 8% от популацията на 65 години и около 20 до 50% от хората над 85 години биват засегнати от болестта.

Новото лечение показва впечатляващи резултати: след прием на Мемантин, болните са способни да вземат много по-активно участие в извършване на нормалните ежедневни дейности. Наблюдава се значително подобрение в цялостните възможности на болния.

Ефикасността на Мемантин е изследвана в големи международни проучвания от края на 80-те години. Постоянно са наблюдавани положителни резултати. Бързата поява на действие също е впечатляваща. В някои проучвания, начални значими подобрения при пациентите са наблюдавани още 14 дни след началото на лечение. Това е изключително важно за по-нататъшното съгласие на пациентите и екипа, който се грижи за тях.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Галина ( преди 11 години )
Съпругът ми почина преди девет месеца на 56 го. от деменсия. Вече знам,че адът е тук, на земята. Това, което преживяхме- нямам думи да го опиша. Помощ от никаде- нито морална, нито финансова,но не го дадох в дом. Сега аз и децата не можем да се възстановим.Чувствам огромна вина, че не можах да му помогна.Телковете са жива подигравка.Не знам от къде сам намерила сили, но сега много ми липсва.На тия,които гледат такива болни - кураж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Любка ( преди 11 години )
Държавата ни е длъжна да поеме тези разноски за деметно болни хора и да осигури мобилни екипи за помощ на обгрижващитете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Теменужка ( преди 11 години )
Аз съм от Вана и от 7 месеца ,след внезапната смърт на баща ми гледам майка,която е на 83 г и страда от деменция.До момента съм водила в къщи 5 психиатри и психолози и няколко невролози,но така и не поставиха точната диагноза не съм убедена Алцхаймер ли е или силна деменция засилила се особенно много след смърта на татко.Лекарствата които й изписваха при идването си психиатрите не бяха едентични нито едни от тях и сле приема им майка ми основно се държеше много агресивно или само плачеше,затова от 3 месеца й давам само акутил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лиляна ( преди 11 години )
Баща ми с диагноза Алцхаймер,перспективата е ужасна и за него и нас,особено за майка ми,не ни дават никакви надежди за лечение,моля ако някой знае за прилична клиника близо до Добрич,където да се грижат добре за него,нека да сподели,защото търся и питам,но не намирам нищо.И да попитам има ли наистина полза от скъпото лекарство Мемантин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
виктор ( преди 11 години )
майка ми е с диагноза алцхаймер и много бях шокиран от това !сега е на мемантин и дано и помогне и за в бъдеще ! чувам че в румъния лекарствата са доста по евтини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цвета ( преди 11 години )
Някой може ли да ми каже дали е чувал за лекарство Donepezit? изписаха го на майка ми, на която й поставиха диагноза Алцхаймер.Предварително благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Живка ( преди 11 години )
онова, което ше прочетете, е най-малкото, което можем да направим за вас, които се грижите за болните от Алцхаймер. Знаем колко ви е трудно,но на нас също ние много трудно да се преборим с закостенелите мозъци на администраторите вече 4 години Фонд Социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика за първи път финансира проект, чиито ползватели ще бъдат възрастни хора, болни от Алцхаймер и деменция, както и грижещите се за тях членове на семействата им.- Предоставяне мултидисциплинарни консултации /психологически, социални и юридически/ на лица, болни от Алцхаймер и техните семейства в гр. София и гр. Варна.Проектът ще бъде реализиран от Фондация Състрадание Алцхаймер България Варна в партньорство с гражданско сдружение Алцхаймер България София. Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот на лицата с болестта и техните семейства, като се търсят решения на социалните проблеми и се защитят адекватно човешките им права. В два центъра, в София и Варна, ще се предоставят безплатно психологически, социални и юридически консултации на лицата с проблеми и техните семейства, както и ще се извършва насочване към други специалисти. С този пилотен проект се създава абсолютно нов за България модел на мултидисциплинарна подкрепа при консултиране на лицата и семействата с болест на Алцхаймер и сходни заболявания.Възможност за контактиЗа Варна 0899 432 079 052 505 873 compassion.alz***abv.bg ***.alzheimerbulgaria.orgЗа София 0898 444 027 02 9894539 ofiice***alzheimer-bg.org ***.alzheimer-bg.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветана ( преди 11 години )
Моята етърва,която е на 70 години е болна от Алцхаймер от 3 години.За нея се грижат дъщеря й и внука й но вече им е невъзможно да се справят сами.Затова се интересуваме дали има дом за болни от Алцхаймер в гр.Добрич?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Flower ( преди 11 години )
Аз имам близка ,която е болна... Направо е ужасно,съчувствам искрено на семейството й ,защото нито тя ,нито те са същите... Голяма агония е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Светла ( преди 11 години )
Болестта е ужасна. Моята майка не се пребори и почина преди месец на 57 години...20 дни преди рожденния си ден. Агонията беше пълна. Сега се приготвяме за помен. Лекарството Аксура може би помага, но при хора в начална фаза. При майка ми явно е било късно вече.Остана ни цяла опаковка без 2 таблекти. Ако някой има нужда да ми пише, Цената му по принцип е над 120 лв. но на някаква символична цена от 50 лв примерно ще го дам на нуждаещ се, колкото да покрия някой разход по струването. Бъдете силни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар