Здраве и красота

Новото за лечението на алцхаймер в България

29.01.2008г. / 15 52ч.
Аз жената
Новото за лечението на алцхаймер в България

Днес, 29 януари 2008 г. от 12 часа в Пресклуб БТА се състоя пресконференция на тема: За първи път в България лечение с положителен ефект върху умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

На пресконференцията присъстваха:
Проф. д-р Параскева Стаменова дмн, началник клиника по неврология на МБАЛ “Царица Йоана” – София; председател на Българското дружество по неврология.
Проф. д-р Лъчезар Трайков дмн, УМБАЛ “Александровска”.
Г-жа Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско сдружение “Алцхаймер – България”.
Проф. д-р Евгений Минков, дфн
Д-р Галин Михайлов, продуктов специалист.

Бяха представени данни за страдащите от болестта на Алцхаймер в България, както и информация за причините и последствията от заболяването върху обществото.

За първи път в България бе представен медикамент, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMEA) през май 2002 г. Той показва висока ефективност при лечение на умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

По неофициална статистика страдащите от деменция в България са над 90 хиляди, като почти половината от тях са с болест на Алцхаймер. С навлизането на уникалното лечение начинът на живот на болните ще се подобри значително и те ще могат по-лесно да посрещнат ежедневните си нужди. Новото лечение ще донесе облекчение и на близките на болните, които са ангажирани с ежедневни грижи за тях.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна форма на деменция, при която загиват голям брой нервни клетки и предаването на сигналите в мозъка се прекъсва. С измирането на невроните в мозъка, способностите на болния и неговият характер постепенно се влошават. Загубата на памет, объркването, проблемите с ориентацията, трудностите с речта, промените в настроението, както и други болезнени симптоми се засилват, докато не настъпи пълна зависимост от сестринска помощ.

Милиони хора по света страдат от Алцхаймер. Около 5 до 8% от популацията на 65 години и около 20 до 50% от хората над 85 години биват засегнати от болестта.

Новото лечение показва впечатляващи резултати: след прием на Мемантин, болните са способни да вземат много по-активно участие в извършване на нормалните ежедневни дейности. Наблюдава се значително подобрение в цялостните възможности на болния.

Ефикасността на Мемантин е изследвана в големи международни проучвания от края на 80-те години. Постоянно са наблюдавани положителни резултати. Бързата поява на действие също е впечатляваща. В някои проучвания, начални значими подобрения при пациентите са наблюдавани още 14 дни след началото на лечение. Това е изключително важно за по-нататъшното съгласие на пациентите и екипа, който се грижи за тях.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Румена ( преди 11 години )
Майка ми вече 6 години е болна не искам да ви плаша но няма спасение.Преминахме през всички етапи и на лечение и на болеста и нищо със всеки изминат ден губи по нещо от севе си в момента даже не може и да ти каже нещо смислено нито пък като и говориш може да те разбере.според мен няма смисъл да се дават грешни пари за лекарства защото няма да помогнат.Водила съм я дори при доц.Трайков когато беше сравнително по-добре.Просто съвета ми е да се въоръжите с търпение и да си ги гледате до края,защото ако ги дадете в някой дом за едим месец ще свършат а не е честно поне аз така го разбирам.Много е тежко ,но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Алина ( преди 11 години )
Прочетох, че в Австралия дават от държавата бесплатна помощ за болни, като вземат за няколко дни за дадат почивка на близките, или изпращат медиц.сестри в къщи, но това е само до определена сума, а ако искаш за повече, ще доплащаш..Так са решили ,че по евтино, отколкото да домовете за сметка на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Красимира ( преди 11 години )
Майка ми е с БА.Искам да питам къде има в страната има Дом за такива хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ПАВЛИНА ( преди 11 години )
Моят татко е на 80г. страда от 5г.от тази страшна болест Алцхаймер мина през Александровска болница през телк но лечение няма от два месеца купувам аксура но е скъпо аз намирам една опаковка за 96.70лв аса нужни по две че и повече .Дали НЗОК и държавата ще се замислят малко за помощ на тези хора.Ако някой има представа за нещо по ефикасно и по-ефтино да каже -БЛАГОДАРЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Димитринка ( преди 11 години )
Имам близка с диагноза Алцхаймер.Искам да разбера дали някой е давал на свой близък от лекарството Мемантин и какъв ефект има върху болния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Емилия ( преди 11 години )
От близо 2 години се сблъсках с тази коварна болест и всички проблеми ,които носи тя. Баща ми страда от болестта на Алцхаймер. Трябва здравната каса да поеме лечението на тези хора,защото само този,който не се е сбласквал с тази болест само той не знае колко е трудно гледането на такива хора.Колко нерви и грижи са нужни за тях,защото те не са втора ръка хора а са живи същества със своите потребности.Искам да науча нещо повече за това как ние тези ,които гледаме болните как трябва да се отнасяме с тях да забелязваме ли всички онези нередни неща,които правят болните ,да им се караме ли или просто да ги оставим да се даржат както обикновено без да обращаме внимание.Ако някой може да сподели как се грижи за такъв болен и как се справя със себе си за да издържи моля нека да сподели.Нека има и повече домове за такива болни,където да се грижат за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Аз мисля, че трябва да се замислим, защо коровата атрофия и съпътстващата я деменция обхваща в България все повече млади хора и по- скоро се регистрира бум на заболеваемостта през последните 4-5 години при хора под 55 години.Лечението е много скъпо- около 800 лв месечно- заедно с Аксурата/280 лв./ е необходимо да се пие и Арисепт/325 лв./.С това лечение процеса на влошаване на когнитивния дефицит се забавя и живота леко се удължава. А когато това се касае за близък човек, повярвайте ми е много важно.Аз осигурявах това лечение за съпруга ми/ който е на 50 години/около 1 година, а е болен от 5 години, и това доведе до финансов крах семейството.Домовете за такъв тип болни са под всякаква критика. И питам аз тези хора, които са напълно беззащитни и зависими, как да съществуват при това скъпо лечение и липса на заведения, в които за тях ще се полагат достойни грижи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Eva ( преди 11 години )
Директор сам на Дом за лица с Алцхаймер( 13 са за цялата страна) от 7 г. и искам да споделя, че МНЗ и идея няма,как би могло да спомогне тези хора и хората, които обгрижват, защото е жалко да отчитаме само статистика, без дори да знаем,че има вече случаи със заболяването, родени и след 60-те години.ЗОК трябва да поеме на 100% лечнието на лицата заболели от Алцхаймер, настанени в специализираните институции.Това е наш дълг и грийа на Държавата ни.Само ще споделя накрая, че най-младият ни пациент с болеста на Алцхаймер е на 47 години! Какъя шанс да му дадем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ирина ( преди 11 години )
Преди няколко седмици прочетох изказване на "проф" Гайдарски бившия министър на здравеопазването от една седмица ,в което той казва че болните от болестта на алцхаймер са неблагонадеждни и затова не трябва да се реимбурсират от здравната каса лекарствата за болестта на алцхаймер много много грубо ,но аз считам че и самият Гайдарски беше един много неблагонадежден здравен министър,при първа възможност ще го попитам другаря министър каква е разликата ако случайно знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ирина ( преди 11 години )
Преди няколко седмици прочетох изказване на "проф" Гайдарски бившия министър на здравеопазването от една седмица ,в което той казва че болните от болестта на алцхаймер са неблагонадеждни и затова не трябва да се реимбурсират от здравната каса лекарствата за болестта на алцхаймер много много грубо ,но аз считам че и самият Гайдарски беше един много неблагонадежден здравен министър,при първа възможност ще го попитам другаря министър каква е разликата ако случайно знае. ИЗКАЗВАНЕ НА "ПРОФ" ГАЙДАРСКИ БИВШИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ ЕДНА СЕДМИЦА ,В КОЕТО ТОЙ КАЗВА ЧЕ БОЛНИТЕ ОТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР СА НЕБЛАГОНАДЕЖДНИ И ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕИМБУРСИРАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЛЕКАРСТВАТА ЗА БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕРМНОГО МНОГО ГРУБО ,НО АЗ СЧИТАМ ЧЕ И САМИЯТ ГАЙДАРСКИ БЕШЕ ЕДИН МНОГО НЕБЛАГОНАДЕЖДЕН ЗДРАВЕН МИНИСТЪР,ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ГО ПОПИТАМ ДРУГАРЯ МИНИСТЪР КАКВА Е РАЗЛИКАТА АКО СЛУЧАЙНО ЗНАЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време