Здраве и красота

Новото за лечението на алцхаймер в България

29.01.2008г. / 15 52ч.
Аз жената
Новото за лечението на алцхаймер в България

Днес, 29 януари 2008 г. от 12 часа в Пресклуб БТА се състоя пресконференция на тема: За първи път в България лечение с положителен ефект върху умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

На пресконференцията присъстваха:
Проф. д-р Параскева Стаменова дмн, началник клиника по неврология на МБАЛ “Царица Йоана” – София; председател на Българското дружество по неврология.
Проф. д-р Лъчезар Трайков дмн, УМБАЛ “Александровска”.
Г-жа Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско сдружение “Алцхаймер – България”.
Проф. д-р Евгений Минков, дфн
Д-р Галин Михайлов, продуктов специалист.

Бяха представени данни за страдащите от болестта на Алцхаймер в България, както и информация за причините и последствията от заболяването върху обществото.

За първи път в България бе представен медикамент, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMEA) през май 2002 г. Той показва висока ефективност при лечение на умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

По неофициална статистика страдащите от деменция в България са над 90 хиляди, като почти половината от тях са с болест на Алцхаймер. С навлизането на уникалното лечение начинът на живот на болните ще се подобри значително и те ще могат по-лесно да посрещнат ежедневните си нужди. Новото лечение ще донесе облекчение и на близките на болните, които са ангажирани с ежедневни грижи за тях.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна форма на деменция, при която загиват голям брой нервни клетки и предаването на сигналите в мозъка се прекъсва. С измирането на невроните в мозъка, способностите на болния и неговият характер постепенно се влошават. Загубата на памет, объркването, проблемите с ориентацията, трудностите с речта, промените в настроението, както и други болезнени симптоми се засилват, докато не настъпи пълна зависимост от сестринска помощ.

Милиони хора по света страдат от Алцхаймер. Около 5 до 8% от популацията на 65 години и около 20 до 50% от хората над 85 години биват засегнати от болестта.

Новото лечение показва впечатляващи резултати: след прием на Мемантин, болните са способни да вземат много по-активно участие в извършване на нормалните ежедневни дейности. Наблюдава се значително подобрение в цялостните възможности на болния.

Ефикасността на Мемантин е изследвана в големи международни проучвания от края на 80-те години. Постоянно са наблюдавани положителни резултати. Бързата поява на действие също е впечатляваща. В някои проучвания, начални значими подобрения при пациентите са наблюдавани още 14 дни след началото на лечение. Това е изключително важно за по-нататъшното съгласие на пациентите и екипа, който се грижи за тях.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
Искам да разбера кога ще бъде пуснато в аптечната мрежа лекарството AXURA, което се използва за лечение на пациенти с умерена до тежка степен на Алцхаймер и ще се поеме ли от Здравната каса, защото месечната доза е много скъпа. Мисля, че това лекарство трябва да се изписва безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Живко ( преди 11 години )
Искам да разбера в кои градове вече има МЕМАНТИН, и колко струва месечната доза ? "Надежда Георгиева, 38 г., София1309 Публикувано на 30.01.2008Здравната каса трябва да реимбурсира всички лекарства - за всички стадии на болестта на Алцхаймер,както е в страните на Европейския съюз - напълно безплатни са тези лекарства! "Има ли вероятност , и в БГ да се изписва безплатно МЕМАНТИН , както е в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Здравната каса трябва да реимбурсира всички лекарства - за всички стадии на болестта на Алцхаймер,както е в страните на Европейския съюз - напълно безплатни са тези лекарства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар